2010-08-31 19 瀏覽
到紅館睇演唱會前,大家通常晚飯會食乜?可能好多朋友都會貪方便喺尖東食,不過想食得經濟的話,來來去去都係果幾間,悶爆!今次就介紹另一間又平又好味嘅俾大家,但地點唔係尖東,而係另一邊紅磡曲街附近嘅生記膏蟹粥...呢間小店唔太起眼,如果大家有聽過老坑火鍋,咁就應該唔難搵。呢度嘅生滾蟹膏粥同埋蟹膏湯伊麵相當出名,不過我地今次一行四人,胃口亦有限,所以主力目標先試生滾蟹膏粥,呢個3-5人用特窩份量足有8碗,價錢只係$128,相當抵食!蟹膏粥底加入腐皮同薑絲,聞落已經好香,食落仲好滑添,只係略嫌落鹽重手左少少,不過整體上影響唔太大。然而蟹膏早將整煲粥染成金黃色,已足夠令愛食蟹嘅我流晒口水...蟹蓋一向係我至愛,尤其係多膏嘅重殼蟹更加係「賣飛佛」。將蟹蓋內重皮部份撕開,再浸一下碗裏面熱氣騰騰嘅粥,鮮味無比,令人難忘!炸八爪魚($25/6粒) - 大大粒嘅八爪魚丸係呢度名物之一,外層炸得金黃香脆,入口彈牙夠結實,八爪魚肉鮮味十足,佐酒絕對一流!鑊仔冬陰公浸蜆($65) - 估唔到小店做冬陰公都似模似樣,味道唔輸蝕比泰式餐館,酸辣度適中,相當討好。雖然蜆肉細細粒,無食花蛤咁過癮,但勝在夠鮮味,一邊食一邊

鑊仔冬陰公浸蜆($65) - 估唔到小店做冬陰公都似模似樣,味道唔輸蝕比泰式餐館,酸辣度適中,相當討好。雖然蜆肉細細粒,無食花蛤咁過癮,但勝在夠鮮味,一邊食一邊歎口湯,滋味無窮!

避風塘茄子($29) - 茄子部份係唔錯,起碼做到外脆內軟,不過炒得唔夠香口,食落亦無預期果種避風塘感覺。友善嘅老闆娘前來問意見,已將呢個「避風塘」問題反映,希望下次到黎會有進步。

最後埋單每人平均都唔駛$70,實在抵到爛。呢餐蟹粥,實在滿足!
金黃色嘅蟹粥,令人垂涎三尺
八爪魚丸出奇精彩
冬陰公有意外驚喜
避風塘茄子希望下次有進步,今次不行了
金黃色嘅蟹粥,令人垂涎三尺
八爪魚丸出奇精彩
冬陰公有意外驚喜
  • 生滾蟹膏粥,炸八爪魚