2020-10-10 1611 瀏覽
嚟紅磡,最常嘅就喺有白事要出席,今次喺老友嘅爸爸過身,做兄弟嘅梗喺要幫手。小弟獲分配坐門口接待處,由於老友家人決定以傳統嘅道教儀式進行,所以,要5:00pm坐到9:00pm。故此,到殯儀館前整個下午茶打打底,從網上搵到「平記」,因為見風評好似幾好。一入門口,估唔到近乎滿座,只喺得對搭枱卡位,而餐廳環境都幾逼吓,用啲大大小小嘅膠板做間隔,其實,對防疫都喺做個樣而已。而小弟坐晌卡位,有部份卡位專登加多塊膠板晌枱中間隔開兩邊,喺方便搭枱做多少少生意,其實,我覺得都OK嘅。本來,一心一意嚟嘆個菠蘿油,晌鋪面貼晌玻璃窗嘅下午茶餐,都有標有菠蘿油供應,但坐低後睇睇下午茶餐牌,竟然無咗,有點錯愕,既來之,則安之,就食份西多士。而其他時段,餐廳仲有啲咩食物供應?兩頁外賣紙貼埋出嚟就一眼睇晒。餐具放晌枱邊櫃桶,差不多已然成為標準,之前晌其他食評都講過,呢個做法晌疫情期間就唔太好,唯有自行洗洗消毒,但更需留意嘅喺,就算唔喺疫情,個櫃桶就咁搵啲紙皮墊底,仲有唔少黑點同污漬,呢個就……!西多士 $27西多煎得有點焦香,而糖膠以膠樽成支咁上,落多落少可自行安排。依家出面好多做西多都喺夾有花生醬餡,但呢度就無嘅,
,從網上搵到「平記」,因為見風評好似幾好。
,既來之,則安之,就食份西多士。
西多士 $27

西多煎得有點焦香,而糖膠以膠樽成支咁上,落多落少可自行安排。依家出面好多做西多都喺夾有花生醬餡,但呢度就無嘅,單一厚少少嘅麵包(非台式類嘅厚多士),牛油都喺隨意一抹仔,整體嚟講,無話好差,亦無話好好。
西多士
西多士
熱奶茶

杯奶茶幾對評,入口茶味濃郁芳香,而茶奶比例合我心水,夠平衡,唔會話邊樣過於多;口感方面,都算滑嘅,但未至於如絲般滑。
熱奶茶
今次嘅茶餐,當然有點失望,打算試菠蘿油,但無咗,所試嘅西多士,亦非預期,$27唔叫貴,但倒不如去某家快餐店,因為呢個價可以喺西多搭紅豆冰,哈哈,仲唔使坐到咁逼。