2019-09-16 555 瀏覽
經過上次係紅磡食完拉麵天王覺得麻麻地之後,想係紅磡挑戰下其他拉麵,今日特登黎到九號水產依頭食。九號水產都算幾僻,係黃埔船頭果邊,唔怪得係依邊做野咁耐都唔覺。九號水產既門口就搵到門面了,好有特色,有櫻花!門口都有餐牌,種類都頗多。門口既入面有D日式裝飾,如太鼓,幾QQ店入面有Bar台同普通台,我地簡左坐普通台,店員仲立即比針水我地飲添。餐紙上面寫晒食物種類,麵質、配料都可以選擇。另外都有圖文並列既Menu,有幾款拉麵係特定日子先有,例如禮拜六日先有蝦拉麵。我地叫左一個蝦拉麵、一個黑蒜油拉麵、餃子。無幾耐,蝦湯拉麵登場喇!!拉麵入面有好多櫻花蝦,亦有D芽菜做配料。麵質可以選擇,我選擇了曲麵,易於吸湯,也非常彈牙。湯頭好濃厚,都是蝦的精華。差燒也非常好食,口感適中,也充滿肉味。另外,餐廳也提供了不同的日式調味,我當然立即下了大量的芝麻。不過我認為拉麵中的配搭分開很好食,但拼在一起卻一般般,好似各自搶對方風頭咁,唔太夾,唔會想食完再食。餃子是驚喜之作,香口得來鬆軟,好好食,反而依個令人想翻桌。總結,依間拉麵鋪幾唔錯,多種類而食物質素都高,環境僻所以會靜D,但係唔會令人想一食再食,而且價錢都偏貴
九號水產既門口就搵到門面了,好有特色,有櫻花!
門口都有餐牌,種類都頗多。
門口既入面有D日式裝飾,如太鼓,幾QQ
餐紙上面寫晒食物種類,麵質、配料都可以選擇。

我地叫左一個蝦拉麵、一個黑蒜油拉麵、餃子。

無幾耐,蝦湯拉麵登場喇!!

拉麵入面有好多櫻花蝦,亦有D芽菜做配料。

麵質可以選擇,我選擇了曲麵,易於吸湯,也非常彈牙。

餃子是驚喜之作,香口得來鬆軟,好好食,反而依個令人想翻桌。

總結,依間拉麵鋪幾唔錯,多種類而食物質素都高,環境僻所以會靜D,但係唔會令人想一食再食,而且價錢都偏貴,食一兩次都OK既。

最後附上收銀處可愛的無面男公仔!
  • 餃子