2019-08-10 209 瀏覽
上次黎呢度食afternoon tea,已經幾中意呢度既食物環境,話哂係酒店餐廳,價錢又合理。見原來呢度主打熟成牛,有熟成雪櫃存放左唔同日數唔同部位既熟成牛~趁happy Friday放工由尖東海旁沿住紅磡海濱長廊前來一試! 颱風過後,偶爾有雨,所以我地坐室內窗旁位置,加上燈光色調,感覺特別有氣氛情調~ 點左有8個 course既set dinner,先送上香噴噴既法包,入面仲有紅莓乾,非常鬆脆香口第一道係Sweet pumpkin cream soup味道較清甜,口感柔滑Sous vide chicken salad 雞肉經過慢煮,肉質幼滑,亦無太多調味。配以柑肉、沙律生菜,感覺fresh。而沙律汁係分開上的~Grilled scallop w/ salmon caviar有燒香左既帶子、三文魚、黑魚子,莓果襯托下,好似畫碟咁擺得好靚。小小既蕃茄仲去左皮,切成小件。 之後主角出場啦~ Dry aged rib eye & king prawn乾式熟成要控制好濕度、溫度和酸鹼度,等酵素將肌肉既纖維分解,熟成日數越長牛肉就越嫩一般Dry aged 都會用肉眼部分,因為肉既外層有脂肪包住,
點左有8個 course既set dinner,
先送上香噴噴既法包,入面仲有紅莓乾,非常鬆脆香口
第一道係Sweet pumpkin cream soup
味道較清甜,口感柔滑
Sweet pumpkin cream soup
Sous vide chicken salad
Sous vide chicken salad

小小既蕃茄仲去左皮,切成小件。
之後主角出場啦~

熟成日數越長牛肉就越嫩
一般Dry aged 都會用肉眼部分,因為肉既外層有脂肪包住,保持肉質鮮嫩
雖然無講呢塊肉眼熟成左幾多日,但肉味好濃
Dry aged rib eye & king prawn
牛扒仲配上海藻鹽、喜馬拉亞鹽、海鹽、酸青瓜、芥末、燒汁,
我比較愛鹽,因為一塊靚牛扒,加點盬已經足夠~
煎香既大蝦配以洋蔥忌廉汁,
配菜仲有雜菜焗薯,好豐富。
另點了Crab meat cheese Truffle linguine

上面鋪滿了一片片既黑松露、芝士、香草,未食已經香氣撲鼻,下面藏左好多蟹肉。意粉係Al dente 吃起來有口感有蛋香,芝士黑松露拌勻既味道加埋蟹肉,香中帶鮮味,效果相當突出!
跟餐亦有細份既鮮蕃茄醬意粉,酸度恰到好處帶清甜
送上士多啤梨雪葩,軟綿綿涼透心,充滿果香。
跟外間既深紅色唔同,一睇就知原色原味,無添加~
雪葩總是帶給人輕盈健康既感覺,用作餐後甜品,清清口腔既膩感最適合!
仲有香滑既Tiramisu,入口creamy有咖啡、酒既香味~