2004-03-24 225 瀏覽
成十個人一齊去食上海野, 有人提議去留園,貪佢夠正宗,所以一早order定d招牌菜,以防去到無得食入到去燈光唔夠, 令人好眼訓,service係唔錯,d伙記個個都識講上海話,又會用上海話同客溝通,怪不得咁多上海人來食, 可能貪佢呢樣啦!講番野食, 冷盤中的醉雞唔錯,夠涷之餘又唔係雪到硬晒,正!!牛展都好喎, 入味又腍但可惜薄過頭.都ok啦.海節就不過不失啦,清炒蝦仁就唔得啦, 好細粒,個"顯"汁又涷晒一舊舊,都係利園間雪園正d.生煎包都OK,皮夠薄又軟,煎得岩岩好, 要熱食,否則多油.蒸條魚啦, 好鬼鞋,蒸到過晒火位.........個菜係小棠菜,D菜唔靚,有渣........紅燒大海參都算係招牌啦, 點知.......煮得唔入味,又太腍,開始有d一pat pat的感覺啦, NO啊!!生煎糯米飯本來應該唔錯,但上檯個時已經開始涷啦, 搞到D油出晒來,差!!甜品係酒釀圓子,呢個都算係成晚唯一可以保持水準之作啦, 荔枝酒好香,味清而甜,不過都係唔夠熱