2021-04-25 1397 瀏覽
約西環友食飯,佢話無咩胃口,於是提議食辣嘢開下胃,鍾意食辣嘅我當然舉手贊成。叫得川之源,當然係以四川菜作招徠,不過餐牌都有「唔辣」系列,所以都可以叫唔食得辣嘅朋友一齊去。本身以為周末會只有單點,但原來有個假日二人套餐($288)立即點一個開心share!套餐就特色前菜、招牌菜、熱菜各選一個,再送兩碗白飯及兩碗冰粉。最特別係菜式可以揀辣度,有BB辣、小辣、中辣及大辣,今次試小辣,有機會要試中辣!水煮魚片 紅噹噹嘅顏色已經好吸引,舖面果層辣油真係令人流哂口水,撈一撈都發現有好多塊魚片,唔會坊間有啲食幾片就無,魚片都好滑。仲有其他芽菜、寬粉,寬粉索盡辣油精華,超正! 酸辣青瓜酸辣兼備,又唔會有死鹹,青瓜爽脆,真係愈食愈開胃!手撕包菜以為佢唔辣,少年你太年輕了!佢除咗少許辣之外,仲加咗花椒,增加咗麻嘅口感,而菜都好清甜。桂花冰粉作為這一餐嘅句號,這款甜品真的滿分。冰涼嘅凍感加上桂花嘅清香,一掃整頓嘅辣味,好舒服,如果唔係太飽真係會叫多碗食。雖然二人餐得幾款菜式,但我哋兩個人食已經飽到捧住個肚走,環境都乾淨企理,雖然做川菜但入去都唔會好大陣味。另外佢哋每檯都會有一壺茶,雖則免費但都幾清香。

水煮魚片
仲有其他芽菜、寬粉,寬粉索盡辣油精華,超正!

酸辣青瓜

酸辣青瓜
酸辣兼備,又唔會有死鹹,青瓜爽脆,真係愈食愈開胃!

手撕包菜

手撕包菜