2021-09-03 3174 瀏覽
2021年8月24日 星期二趁暑假仲有一個星期先完,一於同老婆玩盡d周圍行下,而今日我哋就出咗去旺角行下食下行到去白布街見到呢間餐廳,平時無論係旺角或者銅鑼灣呢間餐廳都好多人幫襯,聽講甜品好出名,而咁啱平日呢個時間唔算太多人,所以我哋就入咗去,順便慢慢抖返一陣一坐低之後就俾呢一個下午茶combo吸引咗,因為包咗好多款唔同嘅食物,鹹甜點都有,而且仲有飲品添,價錢唔算太貴,$268兩個人,所以諗咗一陣就點咗首先嚟到嘅係飲品,呢一杯係士多啤梨莫希托,裏面除咗有士多啤梨之外,仲有由蘋果片整成嘅玫瑰花瓣,賣相好突出,飲落去酒精味唔算太重,反而覺得酸酸甜甜幾冰涼老婆嗰杯就係熱情果菠蘿沙冰,佢話食落去好清新,每一啖都有濃郁嘅菠蘿味,而且沙冰唔會好快就溶晒等咗大約10分鐘左右,成個下午茶Tea set就送到,店員仲係上層加左乾冰,令到整體嘅賣相更加靚,十分適合打卡先講下層既鹹點,有巴馬火腿伴蜜瓜同蟹肉蟹籽酥皮盒,巴馬火腿既鹹味配上蜜瓜簡直係絕配,鹹甜味好適中,而酥皮盒好脆口,見得到裡面係一層層酥皮,仲有好多蟹肉添另外仲有意式蕃茄多士,脆卜卜既多士上面有好濃郁嘅意式番茄醬,加埋溶溶地既芝士,食落去好夾,
2021年8月24日 星期二

另外仲有意式蕃茄多士,脆卜卜既多士上面有好濃郁嘅意式番茄醬,加埋溶溶地既芝士,食落去好夾,而且蕃茄味好香濃

最後當然唔少得上層嘅甜品,有海鹽藍莓奶凍配芝士雪糕、朱古力慕絲、抹茶紅豆慕絲等等,當中海鹽藍莓奶凍令我最驚喜,因為除咗顏色好靚之外,每一啖都食到濃郁嘅藍莓味,酸甜適中,加埋芝士雪糕真係冇得彈
至於兩款慕絲口感都夠幼滑,食完都唔會覺得口渴

最後仲有芒果拿破崙,師傅整得層次分明,一咬落去已經好鬆化,忌廉唔算太甜,食完都唔覺得太膩,而芒果粒都唔太酸,作為結尾唔錯

二人tea set連加一,$300有找,相信酒店嘅下午茶絕對做唔到呢個價錢
2021-08-24