2022-01-01 507 瀏覽
聖誕期間,當你突然有飯局但又未book位,呢個時候你腦入面只會諗到一個選擇 ~ 食中餐,果然真係仲有位,感恩呢間餐廳係新派中菜,主打精緻點心,亦都有中西合璧既fusion 菜,一入餐廳門口就有個書架,入面亦都有好多花既擺設,喇叭係D字頭喇叭,餐具亦都好靚,非常講究青蘋果叉燒酥賣相好似個青蘋果咁,酥皮好鬆脆,但個餡就唔係好食到有蘋果肉,味道就係一個普通叉燒酥鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅用上竹炭粉將個酥皮變成黑色,底部有d芝麻,面頭撒上鹹蛋黃碎,蘿蔔餡料亦都好足,酥脆內軟酸辣土豆絲唔止酸辣咁簡單,仲有麻,食落都幾辣下,土豆絲好爽脆,刺激又開胃拔絲咕嚕肉咕嚕肉外層被糖漿包圍,外層微微脆口,入面啖啖肉,個肉一d都唔膻,味道不錯芝麻雞半隻芝麻雞整得好脆呀,芝麻既香味再加埋雞皮既油香,真係好難忍到口唔食埋塊皮,肉質都仲好嫩,好食乾煸黑毛豬肉崧芥蘭無諗過芥蘭會係咁樣呈獻,師傅真係好花機,只保留芥蘭最嫩個part,又嫩又甜,黑毛豬肉崧可以再煮得乾身d生炒M7和牛飯炒飯炒得夠乾身,但我就覺得M7和牛係個炒飯入面唔係好突出,可能切得太細粒,感覺同普通牛肉差唔多整體環境舒服,食物賣相同質素都不錯,連茶葉都係來自英記

青蘋果叉燒酥

拔絲咕嚕肉

芝麻雞半隻

生炒M7和牛飯

整體環境舒服,食物賣相同質素都不錯,連茶葉都係來自英記茶莊,待應亦都好smart好有禮貌,最開心既係個日佢無限時,可以一邊同朋友慢慢傾慢慢食真係好難得