由於疫情持續,所以我都好耐都冇四出覓食,最多都係同朋友去下cafe 短聚。上星期日終於同朋友去食brunch,難得出街食飯,我地都特登揀左一間有特色又有人氣既餐廳,就係位於大角咀嘅Homeland。我地大約一點半去到餐廳,到達後發現原來係一間黃店,餐廳內嘅裝修擺設都帶出同香港人打氣嘅訊息。餐廳內每張餐桌都放有一瓶「香港加油」既水,就連餐牌都係別具心思。我同朋友都點左一個套餐,分別係西班牙海鮮炒飯同埋Egg Benedict。每個餐都附上田園沙律🥗同埋餐飲。我就點左一杯熱檸水,始終天氣凍,想飲啲健康熱飲暖下位。而朋友就點左一杯熱咖啡☕️,聞落都香噴噴。我地除左點左套餐,亦都額外點左一個小食,就係炸吉列廣島蠔。我同朋友都好中意食蠔,由生蠔🦪、焗蠔到炸吉列蠔,我地都一樣食唔停口。炸吉列廣島蠔 $38第一道上黎嘅菜式就係炸吉列廣島蠔,外面炸到金黃色,外脆內軟,相信係即點即炸。如果係預先炸好,一定唔會咁鬆脆 👍🏼除左表面炸得好香脆,入面嘅廣島蠔都好鮮嫩多汁,食到海水味,食得出係有一定質素嘅蠔。食完頭盤之後,就黎到我地都好期待嘅主菜。首先上黎嘅係西班牙海鮮炒飯,整道菜嘅外觀都非常吸精,擺盤好精緻好靚

炸吉列廣島蠔 $38

食完頭盤之後,就黎到我地都好期待嘅主菜。首先上黎嘅係西班牙海鮮炒飯,整道菜嘅外觀都非常吸精,擺盤好精緻好靚,色彩繽紛,仲有啲花瓣作點綴,真係唔捨得食。🌼

西班牙海鮮炒飯 $148

西班牙海鮮炒飯上面有大蝦、彈牙嘅八爪魚魚、蜆、青口同埋帶子,每一種海鮮都係我既至愛。蝦同八爪魚尤其鮮甜爽口,連平時唔太會點青口既朋友都大讚好食。炒飯比平時食開嘅飯硬身,更有嚼頭,配合埋檸檬汁同番茄🍅,酸酸甜甜又鮮味十足。👍🏼

Egg benedict $98

朋友點嘅係egg benedict配以德國香腸、煙三文魚、沙律、牛油果🥑同埋煙肉🥓,賣相同樣非常精緻,以煙三文魚製成花狀,中意影美食既人一定會影唔停手。

egg benedict即係水波蛋,只係表面既蛋白凝固左但入面既蛋黃依然係流質狀態,一切開蛋黃醬就會湧出黎,雞蛋鮮嫩味美。不過呢個egg benedict 同傳統嘅製法有啲唔同,冇用到幼嫩菠菜而係用沙律菜,中間再夾左一片煙三文魚。我地平時都好中意食煙三文魚,清新得黎又帶點咸香。

另外,個人覺得比較驚艷嘅係德國腸,真係好好味。外皮好似脆皮咁香脆,肉質細嫩,味道有別於一般香腸,炭燒香味撲鼻。

食物質素好唔錯,而且價錢又唔算貴,又係香港人嘅自家小店,絕對值得一試👍🏼我都有介紹朋友黎試下,有好野食緊係要齊齊分享 😋
2021-01-17
  • 西班牙海鮮炒飯