2019-10-09 1722 瀏覽
k11 musea 新開張,其中排長龍的一間就係呢間日本甜品店🍨我星期日去,排咗成粒鐘🙈呢度最出名係Afternoon Tea Set,幾乎每枱都有叫,一個Set $168,可以係八款王牌甜品入揀三款甜品(每款會係A La Carte 嘅half size咁serve),我地揀咗:🍓 Strawberry Yogurt Cream Parfait首先有覆盆子的雪芭,酸酸甜甜好開胃,面頭仲有Eclair,幾好味。中間有千層酥餅,下面有雜莓醬、乳酪同幼滑忌廉。呢款甜品口感層次豐富,推介!🍠Sweet Potato Pudding呢個甜品好特別,係其他甜品店比較少見,好日式嘅一款甜品,將甜度較高嘅金時蕃薯,加到新鮮烤焗嘅pudding 當中。口感綿密配上幼滑嘅北海道Cream同焦糖醬,兩項配料都唔太甜,呢三個味道好match❤️🍓 Strawberry Scone Short Cake 雖然係半份,但士多啤梨果肉醬都唔少,Scone shortcake 亦係香港比較少食到的餅底,唔食得太凍甜品的女士可以試呢款。-另外,跟set仲有飲品送,我地嗌咗水果茶,好足料,有橙、蘋果同香蕉,茶底就橙味較出
k11 musea 新開張,
其中排長龍的一間就係呢間日本甜品店🍨
我星期日去,排咗成粒鐘🙈
呢度最出名係Afternoon Tea Set,
幾乎每枱都有叫,
一個Set $168,
half size咁serve),
我地揀咗:
🍠Sweet Potato Pudding
呢個甜品好特別,係其他甜品店比較少見,
🍓 Strawberry Scone Short Cake
雖然係半份,但士多啤梨果肉醬都唔少,
Scone shortcake 亦係香港比較少食到的餅底,
唔食得太凍甜品的女士可以試呢款。
另外,跟set仲有飲品送,
我地嗌咗水果茶,好足料,
有橙、蘋果同香蕉,茶底就橙味較出,
食完甜品解解膩~
朋友就嗌多杯Cafe Au Lait,即係Latte,
用碗上,好有趣,而且好大碗~
味道不過不失👌🏻

Afternoon  Tea  Set