2023-05-10
今日中午約左個外國回來嘅朋友嚟佐敦食飯。打算帶佢食下日式料理,我簡左個豪華一人的午餐。首先嚟左個三文魚沙律刺激下胃口先,黑醋配有小肥的煙三文魚。再加粒龍珠果點綴下。之後會有2種嘅新鮮魚生。。。不得不說的係個手磨的wasabi,真係同出面的唔同,同出面現成買嘅完全無得比。再來就係師傅整嘅大虎蝦同魚子醬帶子。煎完出嚟都一樣咁大隻。。唔會太咸。又食到一粒魚子醬。其實鐵板燒最enjoy嘅就係可以一直睇住師傅為自己逐樣逐樣菜細心咁整。到肉類,我簡左澳洲牛柳粒。。我完全理解唔到點解可以整得咁有口感,仲要完全可以掌握到我想要半熟的口感。。。再一次提返,就算食牛都好應該加埋個wasabi食。。你試過就會明咩叫錦上添花的感覺。食到呢度其實都飽左7成,再食埋個海鮮炒飯,一粒粒見到係個鐵板度跳黎跳去,又唔油膩。。再食埋個柚子雪糕fresh一下。。完滿。。Btw 我地仲應景叫左支sake飲下。。重點係個杯。。。我哋係馬同猴子,幫隻杯都影i左好多張相。。打算下次再嚟又睇下抽到咩杯
打算帶佢食下日式料理,
我簡左個豪華一人的午餐。
首先嚟左個三文魚沙律刺激下胃口先,
黑醋配有小肥的煙三文魚。再加粒龍珠果點綴下。
再食埋個柚子雪糕fresh一下。。完滿。。