2016-08-19 543 瀏覽
某人又得閒帶我去食飯,說今天想飲酒,食d精緻d的食物,飲酒為主,所以去了食日本菜。好在今天不算很肚餓,食日本菜也是不錯的選擇。酸汁鮟鱇魚肝 HKD58,魚肝都是第一次食,不知是什麼味道。原來口感是粉粉地,一d都唔腥,但一夾就散開,配上汁酸酸地,都容易入口。味干唐揚魷魚翼 HKD68,外層脆漿好薄喎,但又有點油,雖然如此,都幾脆口,而且魷魚都幾腍,不會咬很耐都未咬開,某人話送酒確實一流。紅酒炆牛肉,嘩,沒想到炆得好腍又好入味。比炆牛腩更加味道香又腍,可惜咸了一點點。但某人話咁樣送酒才好食,我又試吃一口牛肉,飲一啖啤酒,確實又真係好match。明太子黑松露卷 HKD98,看見黑松露,當然想食啦,黑松露很香,明太子又爽口,這樣的口感又一流,怠覺不錯。櫻花蝦鰻魚玉子卷 HKD45,沒想到切得咁薄,薄到又散又爛。雖然賣相不太好,但都幾杳櫻花味,鰻魚又好食,都算不錯。

酸汁鮟鱇魚肝
味干唐揚魷魚翼