2021-06-26
今晚同男友行完新城市,見到呢間主打意大利菜🇮🇹無論餐廳環境、餐牌都幾合我胃口,就決定試試佢👍🏻平日晚飯時間,餐廳🍴滿坐,我地坐係角落位幾舒服餐廳裝潢幾Cozy,用木枱同少見既藤椅,幾有feel🥰坐位都寛敞,坐得舒服,暗暗地幾有格調餐牌選擇唔少,有沙律、前菜、小食、意粉、披薩等等😆花多眼亂服務員態度好好,仲會主動介紹菜式,推介我地一啲受歡迎既食物👍🏻我地行完都餓,叫左一個沙律、一個小食、一個意粉、一個披薩😍😍😍食物上菜速度正常,披薩即叫即整要等耐少少不過我地食完沙律小食同意粉都上得😆🥗傳統意大利沙律水牛芝士係我最愛!黎食意大利菜無理由唔試下呢個經典意大利沙律蕃茄仔份量唔少,食落清甜多汁,又新鮮又甜水牛芝士口感軟綿,咬落口感覺水潤,芝士既奶香味出晒黎配埋意大利香醋同少少鹽,簡單既調味,配埋一齊好好食👍🏻🧆炸南瓜芝士米球第一次食炸米球😆切開係濃濃既南瓜醬,食落原來仲有大量芝士,可以拉絲!南瓜同芝士既味道幾夾,食落仲有淡淡米香幾特別👍🏻值得一提係佢配既莎莎醬好好食,清甜既蕃茄香夾雜濃濃香草味食落好refreshing,可以解膩,幾聰明同有心思既配搭😚🍝香烤蒜蓉意大利粉呢碟意粉好有驚喜,食落係香
無論餐廳環境、餐牌都幾合我胃口,就決定試試佢👍🏻
平日晚飯時間,餐廳🍴滿坐,我地坐係角落位幾舒服
餐廳裝潢幾Cozy,用木枱同少見既藤椅,幾有feel🥰
坐位都寛敞,坐得舒服,暗暗地幾有格調
餐牌選擇唔少,有沙律、前菜、小食、意粉、披薩等等😆花多眼亂
食物上菜速度正常,披薩即叫即整要等耐少少
不過我地食完沙律小食同意粉都上得😆
🥗傳統意大利沙律
蕃茄仔份量唔少,食落清甜多汁,又新鮮又甜
水牛芝士口感軟綿,咬落口感覺水潤,芝士既奶香味出晒黎
配埋意大利香醋同少少鹽,簡單既調味,配埋一齊好好食👍🏻
🧆炸南瓜芝士米球
南瓜同芝士既味道幾夾,食落仲有淡淡米香幾特別👍🏻
值得一提係佢配既莎莎醬好好食,清甜既蕃茄香夾雜濃濃香草味
🍝香烤蒜蓉意大利粉
呢碟意粉好有驚喜,食落係香濃南薑味,好有意式風情
意粉好al dente,南薑同蒜蓉令成個意粉都好香口好惹味,入口微辣,好刺激食慾
香烤過既蝦🦐既質素同樣唔錯,爽口、新鮮👍🏻👍🏻
🍕意大利古法披薩
第一次見到披薩中間有隻太陽蛋
服務員介紹呢隻係意大利既傳統pizza,真係大開眼界👍🏻
披薩批底幾軟熟,食得出係新鮮熱辣辣出爐
披薩底係濃濃既蕃茄醬,酸酸咸咸
再配埋大量芝士、煙肉同車厘茄,口感味道都絕配👍🏻👍🏻👍🏻
而且佢用既煙肉係特別香,每一啖都有煙薰肉味既香🥰切開埋太陽蛋令成個披薩更濕潤可口
係非常唔錯既披薩!😋😋😋😋
另外我地叫左兩杯特飲
🥒Cucumber and mint
飲落薄荷味好出,隨之而來係青瓜既清新
微甜,飲完好refreshing,推介👍🏻
🍎🍊🍓🍑Fruit punch
漸變色賣相超吸引😍雜果味道好突出,配埋有汽梳打水
唔會太甜,又靚又好飲👍🏻
🍨Tiramisu
試面層可可粉好香,唔會好苦
中間既cream非常香同埋幼滑,入口淡淡忌廉奶香
中間既咖啡酒非常濃郁,岩晒鐘意咖啡既朋友😆
成杯既份量同甜度都剛好,唔會滯👍🏻