2021-10-04 384 瀏覽
同屋企人經過荔枝角,想食中式菜,就搵咗呢一間大公館, 全晚菜式都十分高質。我最鍾意食一啲酸酸辣辣嘅嘢㗎啦,呢一個川味口水竹絲雞完全正中我下懷, 辣味唔會太辣, 加上凍上的竹絲雞,雞肉十分鮮嫩滑, 係一個很好的開胃菜。 這間餐廳的炸品十分出色, 尤其高滿鹹蛋黃汁的金甲炸魚皮, 真係十分之香脆,鹹鹹嘅蛋黃 味道在口腔揮之不去, 令人忍唔住一啖接一啖。 銀雪魚更令人為之讚嘆, 嫩滑無骨之餘亦毫無腥味, 魚嘅鮮甜菜加埋鋪底嘅蒸滑蛋, 簡直係double嫩滑, 係全晚嘅菜品入面其中一個highlight。 豆漿杞子鮮黑腐竹浸娃娃菜亦係不可小看的入味, 黑腐竹豆味濃郁,煙韌可口, 娃娃菜鮮甜軟淋, 除咗菜本身嘅鮮味加上豆漿的香氣, 簡直將娃娃菜的味道升上一個更加高嘅層次。 除咗呢啲之外,仲有其他嘅菜式,包括 黑松露和牛炒飯,黑松露嘅味道濃郁,炒飯粒粒分明, 還有芝麻卷, 濃濃的芝麻味加上煙韌的口感等等, 為當日嘅晚餐劃上一個完滿嘅句號。 整體來說,可以話款款都係上乘作品, 是精緻嘅中菜式, 值得再次光臨,和期待其他菜式。