聽到冇a la carte,我心裡一沉,原先上網check 咗諗住食嘅museli冇得食。barista哥哥用細到只有佢自己先聽到嘅音量解釋: 「廚房唔夠人手」,anyway,好彩有沙律。我坐吧檯,座位好迫,隔籬位哥哥眼超超咁,令我感覺唔多自在,係架,食嘢,間餐廳D 客人嘅行為都要計埋,因為好影響。另一樣嘢要計埋嘅,就係背景音樂,食嘢除咗色香味,仲要好聽! 當然你可以自己塞住隻耳,但背景音樂可以演繹餐廳嘅主旋律。點解呢度坐落點解好似越坐越悶咁嘅? 就係因為冇音樂,聽真D 原來係有嘅,但只得兩分貝... 不一會,烤南瓜沙律出場,賣相唔錯,起碼唔係得隻碟大,食落口,正! 好香南瓜味,平時覺得南瓜淡茂茂,專係要彌玩Halloween,原來新鮮烤出彌係咁香,有D 似燴番薯! 烤紅椒爽甜多汁,米住,白色一粒粒係咩隬? 係烤芝士呀! 我未食過呀! 乜唔會熔咩?! 似係feta cheese,烤到硬身,好濃郁! 少少就夠,好滿足! 仲有車厘蕃、合桃,沙律菜。沙律醬用上兩款,D「餸」用Balsamic (唔係佢嘅廉價替代品紅酒醋),而沙律菜就用凱撒醬,令成件事立體化咗,而且份量適中,唔會食到成口醬。M

Macchiato,口感好smooth、味道好扎實,剛柔並重。一般精品咖啡店唔知係趕潮流定咩,好鍾意用非洲水洗單品豆彌做espresso,太酸! 要彌沖flat white/ latte,奶味蓋過就唔覺,但espresso/macchiato 就唔多惦,我喺呢度飲嘅呢杯就冇呢個問題。

光顧過18 Grams 嘅其他分店,印象好好,好欣賞佢哋做嘢一絲不苟,所以隬呢處試試。呢間店起了另一個名,別樹一幟,個名稍嫌冇18 Grams 咁醒目同親民。成日覺得D咖啡店,因為舖租貴,淨賣食品維唔到皮,要靠賣嘢食來補貼,所以喺咖啡店嗌嘢食係預咗搵笨,原來有例外,今次有點喜出望外! 平就唔平架喇,交到貨囉。
2017-01-06