2019-12-22 1476 瀏覽
一班人出開機場就成班人來左博覽館哩間新開嘅中菜試下.訂座超好服務~一來就被安排坐係無敵大海景位...  可以一邊食景一邊食飯, 哩餐真係無憾~咁啱今日天氣又超好, 對哩度第一印象可以話係滿分~一坐低見到枱上面嘅餐具,  真係超級襯個主題, 忍唔住逐個餐具欣賞, 設計師真係好有心思~之後, 餐巾有人幫我鋪, 茶有人倒埋, 餐牌上逐道菜解釋, 連牆上畫都介紹埋, 服務可以話五星級水準. 最後, 我地決定試d 佢地特色嘅菜式 哩個叉燒真係做得好好, 佢用左半肥瘦豬肉, 有咬口得來又有油香, 最最最重要係即場有炭燒效果, 放落口個炭燒味stay好耐, 一時難忘~做得好過出面叉燒做主打嘅中菜廳好多~哇~ 哩個咕嚕肉真係夠架勢, 冰鎮出場~ 外冷內熱, 外脆內軟, 簡直衝擊味蕾, 回頭之選!!!!哩個雞皮脆肉厚, d核桃好有心思, 連伴碟都處理得好到離譜...第一次試香酥鴨, 哩d咁地道嘅菜式係香港真係好少見, 哩個初體驗令我有d意外,芋頭同鴨一齊食原來都幾match, 可能菜中段時間先來, 都幾飽肚~lunch 食金箔, 好似魚翅撈飯咁奢侈...但食中菜蝦餃係必叫架嘛~ 一啖放落口, 皮彈蝦鮮,
一班人出開機場就成班人來左博覽館哩間新開嘅中菜試下.

最後, 我地決定試d 佢地特色嘅菜式

招牌蜜汁叉燒皇
做得好過出面叉燒做主打嘅中菜廳好多~

趣脆咕嚕肉
哇~ 哩個咕嚕肉真係夠架勢, 冰鎮出場~
外冷內熱, 外脆內軟, 簡直衝擊味蕾, 回頭之選!!!!

當紅脆皮三黃雞

懷舊香酥鴨

澐裳金箔鮮蝦餃皇
一啖放落口, 皮彈蝦鮮, 然後望下窗外個海~ 我有一刻懷疑d 蝦啱啱抓上來~ 哈哈

黃金脆啤梨
哩個脆啤梨好似係哩度師傅自創~
外型咁有趣, 小朋友一定幾鐘意~
入面真係有啤梨, 有意思~正!

秘製XO醬炒蘿蔔糕
哩個XO醬蘿蔔糕份量唔算好多, 但勝在大粒, 唔會太油又唔散,
鐘意重口味嘅人有福, 轉盤上放左兩碟XO醬可以自己加料. 唔錯~
蝦乾啫啫芥蘭煲
芥蘭煲上盤仲係熱辣辣~有蝦乾, 仲食到蝦膏味, 都算香口~ 份量都多~
砂窩鮑魚雞粒燴香米
上鮑魚雞粒飯嘅時候佢話會幫我地分埋碗, 但好貼心咁比我打完卡先分飯~ 哈哈~
個鮑魚分開放係上面真係醒目~ 以前我成日懷疑出面d 鮑魚雞粒飯係米真係有鮑魚~
佢咁放係面, 唔到你唔信~ 都惹味香口嘅~

最後, 我地一班叫做少少甜品打下卡~

哩個類似蛋散, 放左D爆炸糖系上面, 幾有趣~

黑白芝麻卷

芝麻卷上面個焦糖趣片系個LOGO 嘅形狀~ 芝麻卷唔會太甜, 我鐘意!

香芒楊枝甘露
先見到隔離枱唔知食咩出煙, 之後到我地先知原來哩個楊枝金露~
乾冰出令到個甜品仲好凍~ 又靚, 真係好驚喜!

整體來講, 一大班朋友來食, 可以試唔同特色菜式, 哩個價錢有咁高水準, 服務, 最重要有哩個海景, 真係值得~
雖然係精緻中菜, 但除左細心做個靚靚外型之外, 都飽肚~ 會再有下次~
題外話/補充資料: 機場員工有8折~
2019-12-16
聖誕節