2016-01-14 1404 瀏覽
朋友都問我,你平常夜晚吃得這麼好,為什麼下午你會悶蛋?悶蛋的原因,是因為夜晚日日有唔同嘅好西食,但係悶絕香港嘅太古城,我日食夜食都係兩間Food Repulic嘅鋪頭。其中一間係蕃滿門,另外一間就係雲貴川。聽聞這個原店係土瓜灣,食左幾次先知道,我一直想試下總店之味道。雲貴川係大食代其中一個我最喜歡的食肆,同蕃滿門對比,我唔知點選,我想難分高下,就好似從前譚詠麟和張國榮之爭一樣,大家有大家的粉絲。每天我都係吃呢個酸辣米線,下午茶餐係$25,然後你可以叫餸,要多美麗有多美麗。准我一生也愛你一個,準你心意屬我,期望你跟我,長路也走過,平時我外賣,想寫過幾多萬次,只不過外賣影得太核突,結果一路冇寫。我長期愛吃的就是腐皮,蘿蔔和冬菇。我絕對沒有改變過自己的習慣,好專一咁食佢就食佢。先講湯底,佢個湯底係有再煮過炒過的,特別熱騰騰和美味,酸辣是絕對的好,惹火之餘又開胃,又酸又辣,無限吸引,只不過唯一不好處係幾多油。米線冇乜特別,份量適中,每條都因為同湯係鍋到煮過,特別吸味,自然好食一點,始終誠意分都贏左。蘿蔔係好大舊嘅切法,不過坦白說,一直以黎唔夠好係因為唔夠淋,雖知蘿蔔好吃淋同"索"湯係重要元素,
朋友都問我,你平常夜晚吃得這麼好,為什麼下午你會悶蛋?

其中一間係蕃滿門,另外一間就係雲貴川。

我長期愛吃的就是腐皮,蘿蔔和冬菇。

我絕對沒有改變過自己的習慣,好專一咁食佢就食佢。

蘿蔔係好大舊嘅切法,不過坦白說,一直以黎唔夠好係因為唔夠淋,雖知蘿蔔好吃淋同"索"湯係重要元素,不過近來蘿蔔越做越好,今日就不錯。
冬菇又係大大舊,這個是不能自拔的愛上,冬菇算是淋得來有口感,軟綿綿咬下去就會噴射出那酸辣湯底,正。

還有腐皮係最愛最愛,雖然不是樹記,但腐竹多到唔洗錢咁叫我這些腐竹狂迷就是欲罷不能。
今天難得有同事陪我吃飯,咁開心就點多個雲耳,辣味的佢會加上麻油和辣椒油,還有那些芫茜,這個冷盤令我想起那個連鎖米線店的美味。
雖然,這裡還不及我心中最好的長沙灣米線,但這裡絕對也是頭三名最愛,在多少過疲倦身心的日子,佢會陪我走過左好多,簡單愛,就是陪你走過快樂與不快樂的日子,你都會因為有佢而開心。

大食代 Food Republic

太古太古城道18號太古城中心一期3樓308號舖