2016-12-03 2626 瀏覽
今日係每個月入面最重要既日子!就係出糧日啦!當然美食小隊要出動食下好野啦!今日去覓食既地方係筲箕灣既東大街!呢間德國餐廳係住筲箕灣既friend子介紹既話入面啲豬手真係會食過返尋味對於不嬲有選擇困難症既我地黎講 二人set係我地既不二之選 而且仲有我地今日既主要目標!豬手!1/ 煙三文魚田園沙津- 每一塊沙律菜都平均地裹著dressing 唔會淨係求其倒啲dressing 落去就算 細節位加分- 沙律菜亦十分新鮮 爽脆 - 煙三文魚份量都唔少 一份都有五大塊 2/ 麵包籃伴金文華芝士醬你沒眼花亦沒睇錯 呢一大籃麵包係二人份量 量超多的吧個人最like 脆多士再塗滿香口軟滑的芝士醬好邪惡 但真係食到停唔到口3/大蒜蒜蓉忌廉湯- 薯蓉打得好細滑 口感軟滑細膩 仲帶少少微蒜香味 配上麵包籃既包黎食一流4/ 脆皮咸豬肘伴酸椰菜及脆薯角成隻手咁大既豬手 你見過未 我真係見過 仲食埋添店員仲好細心咁幫手殘既我地切好隻豬手等我地可以繼續好有儀態咁食滿滿的骨膠原佈滿係皮脂下而且重點係 肉質細嫩 絲毫沒有啃柴皮的感覺可見廚師的處理手法好好但伴碟既酸椰菜就有少少失望 因為不夠入味 稍為扣左啲分4/ Bi
今日係每個月入面最重要既日子!

就係出糧日啦!

當然美食小隊要出動食下好野啦!

今日去覓食既地方係筲箕灣既東大街!
呢間德國餐廳係住筲箕灣既friend子介紹既

滿滿的骨膠原佈滿係皮脂下

而且重點係 肉質細嫩 絲毫沒有啃柴皮的感覺

可見廚師的處理手法好好

但伴碟既酸椰菜就有少少失望 因為不夠入味 稍為扣左啲分

4/ Bitburger 德國生啤 ($68)
個人亦頗愛這款淡啤酒

而且意粉沒煮得偏軟或偏硬 口感適中

6/蕃石榴汁 & 熱情果汁
飲落去十分清爽 一掃之前飽飽濟濟感覺

成個人fresh 哂

埋單最後都係250左右 CP值爆登!!!
2016-11-30
  • 招牌脆皮燒德國鹹豬肘伴酸椰菜燒薯角