2019-03-16
相約了朋友在星期日舉行二人訴苦飯局。 週末的飯局,始終覺得在週六進行會較能盡興,畢竟翌日仍是不用上班的休息日,週六的飯局可不用計算時間打量需要歸家的時候。 不過朋友們生活各有各忙,相識多年大家仍能間中抽空相約出來吃一頓飯,已屬難能可貴。 飯局既已定在星期日舉行,就調查一下有甚麽飲食新奇又正嘅餐廳吧!難得一聚又要訴苦就揀左係就腳嘅創興廣場入面5樓有揀新新地嘅【神輿】放題店,一入門口我已好鍾意,特別的就是裝修,入口一排鳥居,打造成一個屋形轎,可以帶住神明喺當地四處遊行,祈福求願、消災解厄,入到去就有一些類似神舍的裝飾。好有日本既感覺。【神輿】的空間比起其他放題闊落得多,每張枱都相隨一段距離,而且店內座位更設部份卡位,顯得更加高級,整體以日式和風木系布置作主題場景,唔似一般擠迫感十足嘅放題店。坐低後見到點菜紙激厚...超有驚喜入面選擇都算多,包括「冷盤小食、刺身、卷物、手卷、壽司、一品料理、炸物、天婦羅、鍋物、主食、爐端燒同埋甜品」好想快D開動呀!🔹冷盤小食芝麻八爪魚凍凍的口感都好爽,刺身及壽司都點了一點,刺身種類非常之多,總共有12種!「三文魚、油甘魚、八爪魚、松葉蟹棒、帶子、吞拿魚、北寄
坐低後見到點菜紙激厚...超有驚喜
🔹冷盤小食芝麻八爪魚凍凍的口感都好爽,刺身及壽司都點了一點,刺身種類非常之多,總共有12種!「三文魚、油甘魚、八爪魚、松葉蟹棒、帶子、吞拿魚、北寄貝、象拔蚌、希靈魚、馬刀貝同甜蝦等」。刺身以冰墊底,三文魚腩真係好令人驚喜,款款刺身都極之新鮮又夠晒厚切,油脂分佈平均,而油甘魚都好肥美,淨係食刺身分分鐘都已經回本!
🔹壽司即叫即整,同樣都有多達18款選擇,最欣賞係每一件壽司做到一口Size,太好啦可以試多啲...推介左口魚邊接近入口即熔。芥辣八爪魚軍艦芥辣味出眾紫菜仍然係脆口...
無限任點的海膽食落都算鮮沒有腥味,正正常常不過每次點只能點人數上限,如兩個人就只可以點兩件,想再吃就要再點過!咁都幾好確保不浪費。件件壽司都真材實料!
通常嘢食都要等一輪先嚟,但呢度啲嘢食上得超級快,真係者時係我食過咁多放題既最快一間呢度命有好多推介美食包括「精緻小食如芝士年糕、甘香可口的海蝦及芝士焗虎蝦、juicy無比的汁燒一口牛、即叫即炒鰻魚炒飯以及任食加拿大或韓國的海膽」
🔹炸物方面叫左幾樣,最鍾意蝦同秋葵天婦羅,秋葵炸到啱啱好食落感覺一啲都唔潺,外皮超爽脆。其他炸物,炸榴槤、芝士年糕超級好食,外脆內軟入面既餡熱辣辣流出嚟好正!
芝麻雞翼都超讚呀炸得好香脆,裏面有好嫩滑。
🔹熟食都有驚喜,爐端燒,鹽燒雞翼拆骨,食得方便。仲有其他串燒都有好多得,一嚟到已經香噴噴,花枝丸,番薯仔仲有一口和牛粒,一粒和牛配上一粒車厘茄,全部都係誠意之作呀。
芝士焗虎蝦、肥牛串、扇貝食得好滿足。芝士焗虎蝦,鋪滿芝士大大隻,成隻蝦一夾啲肉就一次過起晒,可以一啖食晒,蝦肉爽甜加上濃郁芝味真係creamy。扇貝都燒得好惹味。
🔹最後呢度既甜品可以慢慢出壽揀,甜品櫃都有十幾款選擇。
雪糕就要叫店員幫幫手啦!雪糕味道都有幾款選擇架!
整體而言,神輿日本料理主要 sell gimmick,食物方面,整體來說算中上級,價錢亦是市場一般水平,員工服務不錯,落單後很快就上菜了,應該是企企食過眾多放題之中最快,亦沒有漏單的情況,值得一讚。地方寬敞更營業至凌晨一時比較適合一班人聚會。飲飽食醉無難度