2011-11-26 844 瀏覽
朋友八個月前已經訂咗位,等咗咁耐,差啲都唔記得咗。諗住有餐好嘢食,點知…唉,差極!味道欠佳,冇乜特色,欠缺私房菜嘅精緻,跟坊間嘅齋舖素食館冇乜分別,完全冇驚喜,仲要每人三百幾,唔值!一圍枱十二道菜,全部都改咗啲唔知係乜嘅名,既不雅致,亦不貼題,已經唔記得哂。涼拌珊瑚 - 感覺清新,但係味道唔突出,普通前菜一碟。炆冬瓜 - 依個係最有特色嘅一道菜,一大舊冬瓜炆到海參咁嘅色,口感同味道已算唔錯,不過做得粗糙,毫無細緻層次可言。翠瓜烙+素春卷 - 翠瓜烙睇落幾得意,好似炸軟殼蟹咁嘅樣,但係咬落又唔脆,又唔香,口感欠佳,味道淡淡唔突出。素春卷仲差,唔熱唔脆,冇味,唔合格。秋葵+南瓜+翠瓜 - 三種原本唔錯嘅蔬菜,冇意識咁放埋一齊,完全冇相輔相承嘅效果,再加上一個九唔搭八嘅沙爹醬,失敗!炒雜菌 - 不能理解私房菜竟然食到咁嘅一道菜,普通過普通。素羹 - 又話乜嘢湯底咁巴閉,未至於難食,幾種素料煮埋一煲,唔香,冇口感,唯一特色係加咗檸檬葉絲,反而有啲意想不到嘅效果。素雞 - 望落真係好似切雞伴住中間嘅青菜,都只不過係一般嘅素雞,咁都係私房菜?蘿蔔炆牛腩 - 望落真係好似,但係個所謂秘製柱侯醬唔香唔

涼拌珊瑚 - 感覺清新,但係味道唔突出,普通前菜一碟。
炒雜菌 - 不能理解私房菜竟然食到咁嘅一道菜,普通過普通。
蘿蔔炆牛腩 - 望落真係好似,但係個所謂秘製柱侯醬唔香唔夠味,蘿蔔唔靚唔入味,扮肉低層次。
炒米粉 - 雖然素食大多清淡,都唔洗淡成咁掛,又唔熱。
炒飯 - 炒得唔油膩,但係又係唔熱唔香,兼且味道怪怪,唔鍾意。
美點雙輝 - 煎南瓜餅,又係唔熱唔香,非常一般。土伏苓糕,冇乜特別,唔算差。
淮山糖水 - 最差嘅糖水,水稀稀,又話有西米,又話有綠豆,每碗得嗰幾粒。

2011-11-22