2018-11-05 434 瀏覽
好朋友為我慶祝生日,他選了這間泰國菜菜館,據他說也是同事推薦他選這一間。大家都係第一次來,所以都要揾咗一陣先揾到,這店是位於大廈嘅4樓,所以不容易從街上可以看到。菜式全都是朋友所選,第一道是蒜香炒蜆,平常好少食蜆,怕會有沙,不過這裡嘅蜆就非常乾淨,而且蒜香味適中,唔會蓋過蜆嘅鲜味,蒜汁原全滲透每一隻蜆內。食蜆之餘,我哋仲用蒜汁嚟送泰式薄餅,一啲都冇浪費整碟餸!再嚟一碟串燒雞肉,雖然已經凍咗,但係一啲都唔乾硬,雞肉依然有汁,不錯。這個青咖哩牛腩,係我第一次食,我之前食都會選雞肉,不過這個牛腩都唔錯,咖哩香,牛腩滑。另外一碟係炸蝦餅,呢道係我至愛嘅泰菜,不過呢度做嘅蝦餅就麻麻地啦,裏面好乾,好似翻炸,所以沒有清碟,係全晚唯一冇清碟嘅菜。最後係冬蔭公湯,好奈冇飲過咁正嘅冬蔭公,酸辣適中,其他配料好新鮮,我連飲兩碗。綜合嚟講,呢間餐廳嘅環境唔錯;地方大,分室內及室外兩部份,客人可選擇係室外或室內用餐,坐得又舒服,香港好難有這樣嘅餐廳。