OOULI

2022-11-16 583 瀏覽
第一次試韓式 Fine Dining, 係銅鑼灣Sugar +, 落地玻璃可以望到維園同夜景🌃, 環境真係再加分OOULI 「我們」,聽聞老闆亦係主廚係韓國釜山人, 為左把釜山嘅味道帶黎香港, 所以用嘅食材都喺由韓國運送, 最特別係連米飯係用左老闆韓國自家農場種嘅大米🇰🇷新開張優惠可以$1480 試Oouli 9-courses Tasting Menu (原價$1880). 呢個優惠去到16/12.Oouli 9-courses Tasting Menu包括:紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻Oouli Bu Gak 兩款特色紫菜炸到鬆脆, 海苔係熟悉嘅紫菜味道. 而海藻反而仲帶有點澀味都幾特別. 碟上仲有三色分別係原味、辣味同菠菜味豆腐醬韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥Deul Kkae - Juk傳統韓國家庭會用呢個粥招呼貴賓, 加入左多種食材熬煮十幾個鐘, 所以口感好稠濃綿密.一邊係香脆米紙令口感更豐富章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治Han - Ip韓國橡子果凍切成花狀🌺 配左湯有點似水冷麵湯底, 涼而微酸好開胃, 上面有彈牙章魚片

紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻
Oouli Bu Gak

Deul Kkae - Juk

章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治
Han - Ip
韓國橡子果凍切成花狀🌺 配左湯有點似水冷麵湯底, 涼而微酸好開胃, 上面有彈牙章魚片🐙
另外係炸豆腐, 入面釀咗泡菜同鱈魚籽味道唔錯

韓式參雞湯燴飯
Bo Yang - Sig
幾有創意fusion, 用Risotto 煮法把蔘雞湯濃縮係飯中. 不過米都係用左韓國米, 所以無risotto 較硬嘅口感. 而係類似較濕潤軟身飯, 帶雞湯香味, 上面放有雞肉絲、人蔘片、紅棗同松子.

海鮮清湯配烤釜山鮑魚
Jili - Tang
呢個幾有驚喜, 紅魚海鮮高湯清而帶鮮味, 而上面以湯打成泡沫再灑上辣椒粉好有分子料理感覺😆慢煮鮑魚軟嫩, 而底層白蘿蔔汲取左湯好入味軟腍

韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚
Jagal-Chi
韓式刺身三式由淡入濃. 先吃左口魚、醬油三文魚、最後到醬油大蝦. 配上特製韓國醬汁, 微辣幾惹味🇰🇷

烤韓國頂級1++韓牛 /烤釜山鰻魚
Jan Chi
主菜除左韓牛(另加$180)同鰻魚亦有慢煮濟州黑毛豬五花可選
韓牛共3條, 煎至剛好medium rare 中間嫩紅色, 肉質好嫩. 肉同脂肪比例均勻, 無和牛入口即溶嘅易膩, 反而係帶有點咬口, 同濃郁牛肉香味. 好好食~

鰻魚皮烤至半脆半煙韌, 魚肉厚身. 配上薑薯蓉同海鮮辣醬調味都唔錯

釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜
JinSu - Sung Chen
到尾聲, 由老闆親自介紹, 即場打開韓國壓力煲係釜山自家農場種植家鄉米飯. 鰻魚湯香濃呈乳白色, 另外加上五款韓國帶黎嘅漬物-香脆小蟹、辣椒、黑豆、海苔同銀魚仔.

熱熱嘅飯配魚湯加小菜, 好有韓國住家飯嘅感覺. 食完覺得胃好舒服滿足, 原本唔覺得餓, 但一啖一啖 comfort food 忍唔住清乾淨

自製雪糕配糯米年糕窩夫餅
Hu - Sig
最後甜品都好有驚喜, 成個甜品都喺用米去整. 糯米年糕窩夫餅外脆中間煙韌, housemade雪糕用左米加奶同vanilla 調味, 香而幼滑. 配上waffle 好滿足

呢次高級韓式餐飲體驗差唔多3個幾鐘, 真係幾難忘
  • 海鮮湯配釜山鮑魚