餐廳: 嘉麟樓
資訊:

環境推薦:🌟🌟🌟🌟🌟食物推薦:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑人均消費:💰💰💰整體推薦:❣️❣️❣️❣️———————————————❣️穿越舊上海 - 嘉麟樓🍴❣️久仰大名,位於半島酒店既米芝連餐廳,裝修富有舊上海氣氛,播放住懷舊金曲,周圍擺設以木做為主。內裡複式設計,由下層望上去見到上層好似有貴賓房。因為臨近聖誕節嘅緣故,周圍都放置左聖誕裝飾,但係都唔會顯得突兀。門口接待的女店員身穿旗袍,一入門有種穿越去60年代舊上海嘅感覺,店內裝修雅致而有氣派。整體環境舒適典雅,燈光昏暗有情調。今次我地試左dinner set,唔使左揀右揀,可以周圍欣賞下佢嘅建築同埋裝修。Dinner set 有3個價錢,我地揀左最經濟個個 $748 / person。店員好快就上茶和小食琥珀合桃,好有效率。🧠 琥珀核桃好鍾意呢個小食,合桃加上蜜糖烤焗而成,外層加上芝麻,香脆可口,唔小心就會將成碟清光光,岩晒鍾意甜食嘅你。配上剛點嘅龍井茶,消滯解膩。🐥 蜜味叉燒 拼 川辣口水雞叉燒用左匈牙利鬈毛豬,肥瘦比例恰當,肉脂分布平均,有少少脆燶邊,充滿肉香,以厚切形式上枱突顯其口感軟嫩。醬汁甜而不膩,叉燒入味而富蜜香。口水雞肉嫩滑,川辣汁
環境推薦:🌟🌟🌟🌟🌟

❣️穿越舊上海 - 嘉麟樓🍴❣️

🧠 琥珀核桃

琥珀核桃

🐥 蜜味叉燒 拼 川辣口水雞
叉燒用左匈牙利鬈毛豬,肥瘦比例恰當,肉脂分布平均,有少少脆燶邊,充滿肉香,以厚切形式上枱突顯其口感軟嫩。醬汁甜而不膩,叉燒入味而富蜜香。口水雞肉嫩滑,川辣汁辣度剛剛好,唔會太油,整體印象深刻。

蜜味叉燒 拼 川辣口水雞

🐠 千絲花膠魚肚羹
花膠魚肚羹頗鮮甜,料也充足,湯味濃郁,啖啖花膠魚肚絲,口感豐富。

千絲花膠魚肚羹

🦐 乾燒老虎蝦球配窩巴
老虎蝦比較爽身,配上醬汁味道不錯,連同窩巴一齊入口,層次分明,係滿满嘅满足感!不過蝦味比較淡,窩巴略嫌不夠爽脆,有點可惜。

乾燒老虎蝦球配窩巴

🥬 艇皇浸元貝皇菜苗
食完之前幾道比較重味嘅菜式之後,呢道蔬菜可以比大家清一清胃口。元貝蝦乾富鮮味,呢道菜既魚湯清甜鹹味適中,菜苗清爽吸湯,非常清膩。

艇皇浸元貝皇菜苗

🍚 頭抽和牛崧藜麥炒飯
本身唔太鍾意食飯,不過飯炒得乾身頗香,用料也美味,一碗剛剛好。

🧉 葛仙米杏仁茶
小時候既我極度怕杏仁味,但今次居然全喝完,喝到一半才發現碗底有一層像豆腐花的蛋白,蛋白非常細滑,杏仁茶甜香而不膩,推薦!

附送點心 -
🍮 蝶豆花奶凍
🍪 杏仁曲奇
下層紫藍色嘅蝶豆花糕襯托上層白色嘅奶凍,個人覺得視覺上已經滿分,糕點甜而不膩,軟軟凍凍。杏仁曲奇鬆軟,入口鬆化,有杏仁香。

葛仙米杏仁茶 配 蝶豆花奶凍 杏仁曲奇

總結:作為香港歷史悠久,傳統粤菜經典既餐廳,香港應該所剩無幾。如果你鍾意呢種傳統中國風,可以專程一試,用一餐飯既時間,穿越一下舊上海。

琥珀核桃
蜜味叉燒 拼 川辣口水雞