2019-12-09
今日去咗灣仔見到呢一間日本餐廳好似幾好咁所以就去試吓入到去我哋就叫咗個廚師發板頭盤我哋就有真鯛配鮟鱇魚肝 魚肝上邊有一隻炸腳蟹仔炸到好脆連埋下面嘅魚肝食非常特別同埋佢個魚肝一啲都唔腥刺身就有北海道帶子 佢嘅帶子非常之爽口而且佢嘅裙邊用咗灸燒嘅方法令到佢好香仲有北海道豪好大隻呢度你連落檸檬汁嘅力都慳返 因為廚師已經幫你落咗啦 又大又肥美嘅蠔真係令我食完都好難忘的鯛壽司,平鯛, 鰈壽司都好新鮮同埋呢一啲雨喺平時出面嘅餐廳都好少有 所以我食落都覺得好特別 但放心一啲都唔會有魚腥嘅味道赤蝦 魷魚 上邊配左海膽佢嘅海膽係好鮮甜而且差蝦同埋魷魚都係好新鮮 所以兩樣野加埋就更上一層樓大拖羅 佢呢個就唔使講大拖羅 非常肥美但又唔會太油膩嘅感覺 食完佢嘅回甘味仲係個口到遊走緊煮食煙肉串茄 佢嘅蕃茄真係好多汁成串放入個厚度啲茄汁都爆曬出嚟所以大家要小心熱啊炒鮑魚 佢個炒鮑魚做到非常之惹味而且佢鮑魚都好現眼天婦羅 明太子青椒、白子、番薯 其實平時嘅我唔係好鍾意食天婦羅 但係佢嘅天婦羅炸得一啲都唔油膩再配埋佢哋嘅汁就一流 食完一定唔會有一種好肥膩嘅感覺 而且佢哋嘅青椒明太子天婦羅都係我第一次試而我覺得都好特別
煮食
炒鮑魚 佢個炒鮑魚做到非常之惹味而且佢鮑魚都好現眼
天婦羅 明太子青椒、白子、番薯 其實平時嘅我唔係好鍾意食天婦羅 但係佢嘅天婦羅炸得一啲都唔油膩再配埋佢哋嘅汁就一流 食完一定唔會有一種好肥膩嘅感覺 而且佢哋嘅青椒明太子天婦羅都係我第一次試而我覺得都好特別又好食
雜菜湯烏冬 呢一個烏冬你見佢個名叫雜菜湯但係其實佢一啲都唔清嫁個湯 同埋加埋七味粉就超級好食呀我就嚟連啲湯都飲晒 而佢裏便啲雜菜一啲都唔吝嗇有好多菇嫁 食到最後都仲有好多
甜品醉翁餅 佢呢個甜品都好特別我都係第一次試裏邊有士多啤梨雪糕加埋紅豆蓉 所以感覺同埋味道都十分之特別