2018-03-22 267 瀏覽
米奇早兩日訂左檯,由於訂左六點,剛好係晚市開始時間,所以無乜人。我地兩個人坐左六人座,調味料,紙巾均有提供。最先上的前菜是蟹膏蟹肉蘆荀蟹膏同蟹肉都好新鮮,蟹味濃郁。蘆荀好嫩。加埋日式芝麻醬,酸中帶甜,特別開胃!所有刺身都由日本每日空運到港。餐廳職員好有心機咁介紹要由淡味的貝類食到濃味的魚生。貝類刺身好彈牙爽口,但米妮對魚類有興趣多d,平時日式餐廳最愛的三文魚就無啦,其實咁先似日本!日本人比較少食三文魚刺身架!油甘魚肥美彈牙,口感比平時食的三文魚更好,可能因為新鮮啦!Toro 嫩滑冧身,粉紅色見到油脂分佈極平均,微酸的味道更顯得鮮味無窮!仲有馬糞海膽,好鮮甜又有淡淡的海水味,綿密的口感,令人一再回味!西京燒銀鱈魚伴沙律。用貨真價實的銀鱈魚(有d日本餐廳會因為銀鱈魚貴用其他魚扮銀鱈魚)一開始望到我以為煎得老左d,食落先發現岩岩好。西京係咩我就唔知,但感覺係有蜜糖煎。外面甜甜地,配合肥美的銀鱈魚味道甜中帶少少鹹,幾好味。銀鱈魚好滑嫩,大廚整得好好,成舊完整無煎爛(俾米妮煎實碎晒)。伴菜都好新鮮,米奇米妮一人一啖食幾啖就食完。一邊加左蛋黃醬,其實銀鱈魚都夠晒味,再點醬就會掩蓋左本身的鮮味。天婦

我地兩個人坐左六人座,調味料,紙巾均有提供。

最先上的前菜是蟹膏蟹肉蘆荀
蟹膏蟹肉蘆荀

特上刺身拼盤
油甘魚肥美彈牙,口感比平時食的三文魚更好,可能因為新鮮啦!
西京燒銀鱈魚

伴菜都好新鮮,米奇米妮一人一啖食幾啖就食完。
天婦羅盛合

天婦羅盛合比較熱氣,但越熱氣就越好食!大蝦真係好大條,爽口彈牙!
冬菇都好鮮。奇怪的是二人餐好多款都係得一件,米妮作為食貨就乜都食一啖再俾米奇食我口水尾!
串燒拼盤
二人餐的串燒拼盤又係每樣一件。日式小青椒好特別,第一次食,唔辣的,比青椒軟身。
雞翼和牛舌都過鹹了一點,以致調味蓋過食物的鮮味,是本餐中的敗筆。
雞軟骨,雞腎不過不失。明太子香腸有一粒粒明太子,少許辣,很惹味!
特上壽司拼盤
有魚生真係贏晒,因為真係好新鮮,好新鮮,好新鮮!
有幾新鮮?大家黎試下就可以證明我說的不假!
另一重點,有米妮最鍾意的帶子壽司,肉厚味鮮,正啊!
魚湯稻庭烏冬
魚湯稻庭烏冬係稻乙招牌之一,每日只售50碗(圖為一碗分兩碗)。
米妮食到魚湯中加左奶,所以顏色會比一般魚湯更白。魚味香濃。
稻庭烏冬選用幼身款,將魚湯吸晒去每一條烏冬度,彈牙又入味,配合雜菌,令味道口感更上一個層次!

食到呢度米妮都覺得飽了,好在剩返甜品:雪糕,有綠茶味和芝麻味,味道不過不失。但在這餐饗宴中無疑是一個失色!
雪糕
題外話/補充資料: 餐廳職員和老闆都很親和熱心,除了介紹食材及來源地外,也很注重食客對料理的評價,甚至在我們離開時親自送我們入lift ,服務質素可嘉!
2018-03-22
蟹膏蟹肉蘆荀