2023-03-02 1302 瀏覽
放工約埋同事去大角咀搵食,行入橫街見到新沙洞大排檔五光十色嘅門面,即刻吸引我哋嘅目光,所以二話不說就衝入去。入面環境唔算好大,估唔到平日夜晚都會座無虛席,出面仲有人喺度等位,好彩我哋進場時間尚早,可以佔據有利位置。韓國菜通常都會有泡菜,而新沙洞另外仲有芽菜做前菜,其實份量係多一倍,不過因為太肚餓,食咗一半先記得影相😅😅依家食韓國菜又點少得食炸雞,我哋就揀咗柚子味嘅新沙洞炸雞,韓式柚子醬上再灑上芝麻,簡直係令人胃口大開。炸雞外皮鬆脆,肉質嫩滑,配個甜甜酸酸嘅柚子汁,可以減去油膩感,食多幾件都得。宮廷燉牛肋骨鍋嘅牛肋骨大大件,配有豐富嘅配菜一同燉煮,我就最鍾意佢嘅蘿蔔夠晒入味,個牛骨湯仲好甜,份量好大,如果落埋個烏冬食應該仲正。由於我覺得牛肋骨湯係需要配澱粉質,冇米氣到肚真係搞唔掂,所以就揀咗個炸蝦芝士紫菜飯卷。大大件嘅飯卷賣相吸引,食到脆炸大蝦之餘又有香濃芝士及沙律醬汁,頓時豐富了味覺享受。秘製辣醬炒魷魚嘅每條魷魚都軟綿綿好易咬,配上辣辣嘅醬汁,刺激味蕾,另外仲可以用生菜包住食,即刻解去辣度,真係越食越想食。飲品方面,我哋揀咗二人份量嘅草莓牛奶配蜂巢特飲,粉紅色嘅賣相絕對係女士們嘅最愛。
新沙洞炸雞(柚子味)
宮廷燉牛肋骨鍋
炸蝦芝士紫菜飯卷
秘製辣醬炒魷魚
飲品方面,我哋揀咗二人份量嘅草莓牛奶配蜂巢特飲,粉紅色嘅賣相絕對係女士們嘅最愛。入口時會品嚐到香甜草莓味,之後會嚐到蜂蜜清甜。
草莓牛奶配蜂巢特飲
最特別係每杯都有粒草莓及蜂巢蜜俾客人浸入飲品中,細味之下,仲有香甜嘅蜜糖,味道更顯濃郁 。
最後甜品就揀咗宇治金時抹茶紅豆刨冰,份量好大又足料,每啖刨冰都係香濃嘅抹茶味,加埋絕配紅豆蓉,真係好滿足。
宇治金時抹茶紅豆刨冰
新沙洞炸雞(柚子味)
宮廷燉牛肋骨鍋
炸蝦芝士紫菜飯卷