周年紀念想燭光晚餐,氣氛要浪漫,打卡要靚,最好從餐廳內可眺望維港景,最近我有一個好選擇。早前見到網上有KOL介紹尖沙咀有間餐廳可以比喻為打卡神器,餐廳內嘅每一寸地方打卡都好靚,原因係室內設計參照電影《創戰記 Tron:Legacy》內的餐廳設計,Cyber feel 好似科幻小說場景,以電子世界為主題的餐飲店,加上一條全港獨有的 LED 隧道星際碎片走廊,好高端的元宇宙環境非常夢幻。PHENOMENON WINE • DINE 位處 The ONE 20樓全層,高高在上,14米長酒吧提供特色cocktail、mocktail及各類酒品。落地玻璃窗可以 270度維港景觀賞日落🌄 靚到好似一間水晶屋,千祈唔好錯過日落打咭勝地!仲有個露台可以欣賞夜景,維港真係好 L靚.Fine-dining Set DinnerFull Courses 五道菜晚餐 每位 $788 Per Person坐低慢慢睇 Menu,簡單清晰,歐洲fusion菜式,價錢相當親民。StarterPan-Fried Foie Gras, Caramelized Onion, Crispy Toast, Fresh Fig香

Fine-dining Set Dinner
Full Courses 五道菜晚餐
每位 $788 Per Person

Starter
香煎法國鵝肝超肥美,食落滿口鵝肝油香,配搭焦糖洋蔥🧅 脆烤多士口感鬆化,最後食鮮無花果清新香甜,去油膩感一流。

無論餐具、調味、排盤賣相都相當講究,感受到廚師的誠意,我們作為食客也用心感受到。

Soup
PHENOMENON Lobster Bisque, Cognac Cream
PHENOMENON 招牌菜,法式龍蝦湯、干邑忌廉,這個是我必食推介!

新鮮熱辣辣好 creamy,龍蝦湯用上新鮮龍蝦🦞長時間熬製,老闆每天監督出品,結合創意及獨特烹飪手法,亦甚有水準,龍蝦味細膩散發,口感層次豐富,每一啖都令人回味。

Pasta
Maine Lobster Tails, Bucatini Amatriciana, Homemade Lobster Sauce, Tomato, Basil
經理特別介紹食物從世界各地進口,食材優質上乘,我的波士頓龍蝦尾啖啖肉非常鮮味,再加上秘製龍蝦汁,濃郁鮮蕃茄香,意大利飲管粉、羅勒香葉 令人在悶熱天氣中食欲大增啊!

Main
Pan-Fried Cod Filet, Pea Foam, Sauteed Wild Mushrooms
香煎鮮嫩深海鱈魚,厚厚的雪白魚肉生熟程度剛好,肉質嫩滑多汁,鮮甜美味。

與香滑法式青豆泡沫融合🫧鹹香中帶著淡淡果香,配搭加入炒野菌,簡簡單單滋味無窮。

Dessert
PHENOMENON Luscious Tiramisù Crème

強烈推介!PHENOMENON 誘惑醉人提拉米蘇,咖啡和酒香的微醺風味,與軟滑綿密的口感非常夾,細膩飽滿配搭一流!

Complimentary Coffee or Tea
最後坐在落地玻璃窗前,一覽夜景,品嚐奉送的咖啡。

總括今餐歐洲fusion菜 , PHENOMENON WINE·DINE 整間餐廳都是打卡位,特別日子、慶祝生日🎂 打卡呃Like,食物高質,黃昏日落時有美景,入夜後變成科幻星空迷幻感覺,畫上完美句號。

慶祝紀念
紀念日