2023-02-27 1176 瀏覽
早排約咗一班大學同學一齊食飯,由於佢哋放工嘅時間都比我早,所以好貼心咁揀咗位於銅鑼灣嘅餐廳,方便我放工行過去☺️店員安排咗我哋5個去到餐廳最隱蔽嘅角落卡位坐,有一個半掩嘅屏風板隔一隔,真係極隱蔽😂 (叫啲店員過嚟落單都唔易🤫) 不過呢間居酒屋有啲位都幾貼心,例如一碟食物標準係得3件,但係佢哋會問我哋會唔會每一碟都係5件咁上碟👍🏻 咁就一人一件唔使爭😇👍🏻高野豆腐 ($50)我之前曾經去過大坑嘅一間居酒屋食過高野豆腐,簡直一試難忘,所以難得見到呢間居酒屋都有,我就想點黎試吓。但係點知食落完全唔係嗰個味道🤔呢個豆腐係凍上,然後咬落去好似食緊一舊吸晒水嘅海綿?! 咁嘅口感… 唔太推薦。雞泡魚干 ($85)朋友係第一次食雞泡魚干🐡,好味到話想再encore多碟😛 呢度嘅雞泡魚乾係熱住上碟的,咬落去軟身,味道好香唔會腥,送酒一流👍🏻燒芝士年糕 ($60)因為對上一次去居酒屋食完芝士年糕之後發現好好味,於是今次再叫俾我班朋友試吓。味道同我上次食嘅一樣,外層煙韌中間夾開仲有芝士漿爆出嚟🤤 不過記得要趁熱食🥴明太子玉子燒 ($110)呢個玉子燒就正常發揮,沒有太大驚喜。蛋漿加左蔥花去調味,而明太子嘅份量

高野豆腐 ($50)
高野豆腐

雞泡魚干 ($85)
雞泡魚干

燒芝士年糕 ($60)
燒芝士年糕

明太子玉子燒 ($110)
明太子玉子燒

呢個玉子燒就正常發揮,沒有太大驚喜。蛋漿加左蔥花去調味,而明太子嘅份量都多嘅。

鹽燒手羽 ($70)
鹽燒手羽

我就覺得呢碟燒雞翼相對失色,雖然佢外皮燒得唔錯,而且調味足夠,但係入面既味道就偏淡,同埋比較乾身。

野菜炒 ($85)
野菜炒

我個人比較鍾意食菜,我覺得呢碟菜炒得幾出色。一上枱嘅時候已經好香,食落去好爽口,有蔬菜嗰種甜味,但係唔會乾。呢碟菜有蘿蔔絲、洋蔥絲、有一塊塊嘅椰菜、仲有白芝麻,所以食落會有唔同口感,層次好豐富。

鹽燒牛舌 ($85)
鹽燒牛舌

牛舌一碟有四串,每一串有三塊。牛舌上面加咗椒鹽燒一齊燒,牛既油脂同埋鹽嘅味道混合完之後好香好好食,有咬口得來唔會鞋👍🏻

雜錦天婦羅 ($155)
雜錦天婦羅

一碟入邊有茄子、蝦、青椒天婦羅等等,個粉漿唔會好厚,味道係正常發揮,冇咩特別。

牛肉豆腐煲 ($160)
牛肉豆腐煲

呢個煲都好好食👍🏻 佢用咗壽喜燒湯底,所以成個煲都係偏甜。壽喜燒同埋牛肉味道不嬲都好夾,而且煲底仲有粉絲去索d壽喜燒湯,加埋豆腐一齊送,好味😋

梅酒 ($60)
店員話呢啲梅酒係自家製👍🏻 可以揀少冰。落落甜甜地,好易入口,一路食一路飲酒🍻,冇咁易醉😛
雞泡魚干
燒芝士年糕