2019-04-01 1169 瀏覽
之前係IG見到環境好唔錯,仲bookmark左,今晚特登去見下真身。路過門口都唔知係餐廳……原來店面分兩層,樓上賣小家品,下層為餐廳。裝橫走文青風,樓底高,有巨大的空間感,用不同款式的木枱木椅,很有趣味。Stage有不定期音樂表演,可以留意佢地IG動向,經常爆滿。這裡文青得黎又帶有香港本土特色,包場搞特別聚會都幾有gimmick。菜單食品有你想象唔到的創意。黑啤麵包配豉油牛油牛油鹹鹹地又幾好味喎,感覺冇平時齋食牛油咁腻,麵包唔係軟熟個種,有d raw的感覺,好似幾健康咁。雞豆芝麻醬 ($78)枝豆、雞豆豆腐、薄荷富有日式風格的前菜,嫩滑的雞豆豆腐配流質的hummus,豆味已經十分濃郁,再配一粒粒的枝豆和鷹嘴豆,口感更豐富,而mint也為豆味帶來清新的味道,素食得黎一d都唔單調。燒南瓜 ($122)三色藜麥、栗子、青蘋果昆布脆片賣相好有創意,一塊塊脆片插在quinoa上,烤南瓜很有質量,帶點烤的焦香,仲有我喜歡的栗子肉,非常有飽足感,而crispy的昆布片有點醬油味,配quinoa食,味道有多種層次。蟹肉雲吞 ($148)黃酒蟹汁、燒蔥、蝦油、椰菜花雲吞蟹味一流,講你都唔信,餡料係滿滿的

路過門口都唔知係餐廳……

菜單食品有你想象唔到的創意。

黑啤麵包配豉油牛油

雞豆芝麻醬 ($78)
枝豆、雞豆豆腐、薄荷

燒南瓜 ($122)
三色藜麥、栗子、青蘋果昆布脆片

蟹肉雲吞 ($148)
黃酒蟹汁、燒蔥、蝦油、椰菜花
雲吞蟹味一流,講你都唔信,餡料係滿滿的蟹肉,加埋黃酒蟹汁,蟹味double up,再多點黑色的蝦油,又多點鮮味,燒蔥好香,又可以balance返個蟹味,此中西合壁傑作,令人回味無窮。

焙茶提拉米蘇 ($86)
黑芝麻雪糕、黑芝麻哈爾瓦酥糖
灰黑色的甜點外表很有特色,同平時見開的tiramisu很不一樣,用匙羹一挖,就吃到裡面焙茶cream和手指餅乾,夾住黑芝麻哈爾瓦酥糖食,質地濕潤,軟綿口感,非常創新的dessert!

由於事前冇咩睇過食評,所以相當有驚喜,大廚對食物有新的嚐試,煮出新的味道,期待下一次試新的菜式!
  • 雞豆芝麻醬
  • 燒南瓜