2017-12-27
環境乾淨,服務殷勤,最緊要係每一樣野都好好食 日本既浜燒海產食店近年喺香港大受觀迎,至今都已經開咗好幾間,同屋企人食飯唔知去邊好,又唔想太平又唔想西餐咁拘謹,咁就一於去試下啦。荃灣西行過去十分鐘左右,喺荃新天地附近,就算唔係去開荃灣食飯都唔會話好lost好難搵。 店舖係一般日式料理既設計,以木製枱櫈為主,門口有啲海產養咗喺度比你睇下咁,色調以自然為主。我地四個人坐喺包廂,有同張枱少少窄不過有私人空間都幾好,唔洗同人你眼望我眼丫嘛。一開始先食沙律,上面有少少刺身雜碎同海葡萄, 令個沙律睇落日本啲, 但始終呢個唔係佢主打菜黎既, 所以都唔係我地既期待項目。店員旋即遞上一系列小食:烏賊刺身滑嘟有咬口、炸八爪魚外脆內軟,口感實淨。順帶一提,佢地仲有Frozen Beer架! 啤酒梗係用黎送烏賊刺身,聽落好似好麻甩但係將滋味再提升到另一個層次, 係心靈既大解放! 小食後就入正題:燒海鮮喇。燒魷魚筒香氣四溢,魷魚自己既鮮味完全保留到,唔會好似咬橡筋咁。帶子熟度適中,軟軟地充滿肉汁,加咗少少酒一齊燒更惹味~成個過程店員都會幫忙,唔洗驚雞手鴨腳啦:)我自己最surprise係蟹蓋, 混合蟹膏蟹肉蟹籽同
帶子熟度適中,軟軟地充滿肉汁,加咗少少酒一齊燒更惹味~
成個過程店員都會幫忙,唔洗驚雞手鴨腳啦:)
我自己最surprise係蟹蓋, 混合蟹膏蟹肉蟹籽同鵪鶉蛋令口感上有不同層次,味道好濃郁又好甜美, 食之前完全想像唔到原來呢個combination可以咁好食!
如果都係覺得唔夠飽,仲可以食一個壽喜燒, 唔係好貴就有和牛有少少菜, 風味十足, 感覺好似真係去咗日本緊。食咗咁咁咁多野, 圍返埋每人四百零蚊, 去開香港旺區食飯既屋企人都覺得十分驚訝 – 出面邊度揾啊