2017-11-02 133 瀏覽
朋友前個幾日生日,於是就順下佢意,同佢去咗佢想食既尖咀新川菜館度食飯,本身對川菜無咩特別嘅感覺,但係食完之後就發現自己深深愛左餐廳的招牌三黃雞燜鍋係其中一個最多人叫嘅,咁我就唔執輸都叫咗個啦~佢個雞嘅肉質非常鮮嫩,又多肉汁,仲好入味,唔會得個死咸咁,係鮮甜個種黎,加埋配菜下個顏色橙橙地黃黃地咁,非常鮮艷吸引其實成個鍋都係唔使自己郁手煮,係會有個店員專責幫你煮,放低個鍋後,侍應哥哥便會不停地翻動攪拌店方的特製醬汁,之後就倒入鍋中,再等大約十五至二十分鐘度就有得食,可以話係十分之方便,又唔會有油煙咁,真好!淨食雞係唔可能滿足到我朋友的,加上係佢大日子,就咪咁寒酸叫左我同佢都好鍾意既帶子同廣島蠔,放入鍋中一會兒便食得,味道鮮甜又爽脆,海蝦既肉質結實,熟咗之後仲保留到個鮮味,加上仲吸埋鍋中既湯汁下,更覺鮮味無窮一向請人請得一定要有體面既我仲叫左安格斯牛同埋蔬菜野菌拼盤,前者雪花分佈平均,而且切得比坊間其他店嘅厚身,好有肉香又有口感,另後者就好大盤吓!有生菜、金菇同粟米等等嘅菜,好健康又爽甜,朋友都食得得開心,我都好滿足呀!
淨食雞係唔可能滿足到我朋友的,加上係佢大日子,就咪咁寒酸
2017-11-01