2020-01-04 597 瀏覽
今日得閒,就專登去食下鐵板牛。好彩我同朋友早咗去,所以唔使等太耐。佢哋嘅購買方法全部都係自助形式,我哋就叫咗一分西冷牛扒同埋牛肩肉。各200克同300克。因為我同朋友都唔鍾意食有根嘅牛肉比較難咬,所以叫依兩款。係等待我哋嘅點餐嘅同時,我哋就去自助bar攞餐具,整醬汁,同埋攞湯同飯,留意番,佢哋嘅白飯同埋麵豉湯都係任食,一定食得飽㗎!西冷牛扒比較軟口同有牛肥脂,牛肉味道濃味一點。切條形就熟得好快,建議另外拎個碗防止佢變得太熟。 佢地嘅自助形式,可以令我哋自己調更適合嘅熟度,同埋佢哋有三款唔同嘅醬汁,包括照燒汁,麻醬,胡椒汁。牛肩肉比較厚肉,正正子!有一少部份有根,但唔影響軟硬度,易切!點燒汁最好味,記得要加埋啲玫瑰粗鹽!佢哋嘅鑊氣好重,鐵板係keep住熱,所以唔怕啲肉凍同唔夠熟。飲品種類都有四款,同埋有時如果多人等待嘅時候,我哋就可以先夾啲泡菜,沙律食住先。1845就full house,全家6個7個都嚟食,我哋食完就讓位比人食啦。
今日得閒,就專登去食下鐵板牛。

好彩我同朋友早咗去,所以唔使等太耐。

西冷牛扒
比較軟口同有牛肥脂,牛肉味道濃味一點。

牛肩肉
比較厚肉,正正子!有一少部份有根,但唔影響軟硬度,易切!