2023-12-26 821 瀏覽
之前上網睇過喺上環有一間七色砵仔糕,咁啱經過諗住去試吓,💚三洋號食品-嘉咸街袁太💚,原來佢主要買嘅係賀年糕點,其次就係上海食材比較多,當然懷舊美食,同其他糕點一定會有啦,呢度嘅鋪面唔算好大,不過買嘅多數都係口立濕同食等,而我就買咗呢幾款返去試下🌈經典砵仔糕 $9 :其實價錢我覺得係可以接受,同埋佢哋嘅賣相睇落都唔錯,同埋有超多味揀,不過砵仔糕真係有啲失望😩,其實佢所有嘢都比較淡,唔會好甜,反而我又覺得OK可以接受,不過佢淡到接近冇味咁滯😨,好似🤍白色嗰款咁,唔食真係唔知佢係有味喺度,好似食緊舊粉咁,完全食唔出有茉莉蘋果呢兩樣嘢喺度😩😩,只係得💚 斑蘭味係稍為食得出,不過都唔係好濃,紅豆比較少,整體砵仔糕係絕對失望🤍茉莉蘋果🤎蔗糖💛金盞菊💙蝶豆花💚 斑蘭💚斑蘭年糕 $20 :另外一款係斑蘭年糕,呢一款食落又唔錯😋,煙煙韌韌嘅感覺,味道都幾出👍🏻👍🏻,不過可以轉下個包裝,真心麻煩,佢痴晒喺個盒度💛馬豆糕 $9 :另外呢一款馬豆糕都係比較淡😩,味道一般,馬豆都係比較少😒,不過賣相都幾特別🩷話梅薑 $50 :另外買咗一細色既話梅薑,其實真係有啲貴,佢有一款係大包裝,不過食落啲薑超辣,唔知係咪咁

🤍茉莉蘋果
🤎蔗糖
💛金盞菊
💙蝶豆花
💚 斑蘭

🩷話梅薑 $50 :另外買咗一細色既話梅薑,其實真係有啲貴,佢有一款係大包裝,不過食落啲薑超辣,唔知係咪咁樣先正宗,但整體又覺得唔係好突出

❤️南乳蛋散 $30 :另外買咗包蛋散,香得來夠脆,拎上手油份唔多,食落都幾香口,南乳味道都好出,擺多幾日都唔會變軟
三陽號食品 - 嘉咸街袁太 (中環)
中環永吉街11號永享保險大廈地下A號舖
外賣自取