2017-05-24 791 瀏覽
上星期六晚上經過深水埗青山道,發現開了一間客家店食石鍋魚的,喜歡食客家菜的我,當然非試不可. 一份到去裝修一般,有點似茶餐廳格局店內大部份客人都食緊石鍋魚,眼見條魚都幾大條,終是就只是點了一個石鍋魚,過了10分鍾後,條魚終於到左。看見石鍋魚時候,真是令我有點驚喜,因為原來整個鍋都是用花崗岩岩石做,再配以明火煲,跟一般餐廳用鋼煲及電磁爐感覺很不同,當打開煲蓋,除左大大條魚之外,仲有好多配菜同香料,有豆"POP",酸菜等等,仲有好細隻既綠色辣椒仔,個D辣椒仔好耐之前係家鄉食過,之後係香港就未曾食過,估唔到今次又可以再食到,真係好正,而條魚廚師應該先煎過才落鍋,所以食起黎好香,魚亦好滑, 而且用石鍋煲條魚,會令魚不會黐實煲底,,再配上辣椒豉油吃,真係好正。可以再食!
可以再食!
石鍋魚