2018-09-27 380 瀏覽
今日是我的悠長大假的第一天,平時都係老公接我收工,今日要去銅鑼灣接他收工給他一個驚喜。老公好開心,我仲陪佢喺希慎廣場shopping,行到攰,係時候坐低食餐飯,望一望水牌,發現有好多餐廳選擇,真係眼花撩亂,突然看見名館兩字,醒起朋友話明館好食,不再多想,直接前往名館。位於14樓嘅名館,裝潢新穎,地方闊落,位多但不侷促,尤其喜歡雙人座位的窗口位,景觀一流。Menu既設計非常出色,走中國風路線,古色古香,令人滿有期待打開看看。首先先來冷盤 ~ 胡麻醬鮮淮山($52)淮山爽而無渣,配合風味醇厚既胡麻醬,在這炎炎夏日,食此冷盤,份外醒胃。再來一個點心 ~ 銀湖天鵝酥($58)造型非常別緻美觀,其高貴、優雅,美麗既形象,尤其會得到女士及小孩既歡喜 ; 內餡更是現流行既紫薯蓉,未食之前,影咗好多張相放上社交平台,絕對係會俾like的,當我一啖咬下,口感酥脆,香甜味美。前菜也要一個 ~ 紅燒嫩滑妙齡鴿($58)妙齡鴿表皮香脆,醃得入味,肉質嫩滑多汁,細細隻,啱晒我兩口子。小菜當然唔少得 ~ 蜂蜜柚子蝦球($88)蝦球飽滿彈牙,炸得金黄,色澤亮麗,香脆怡人,味道清新酸甜,而且柚子蜜有豐富營養及美容功效

首先先來冷盤 ~ 胡麻醬鮮淮山($52)

再來一個點心 ~ 銀湖天鵝酥($58)

前菜也要一個 ~ 紅燒嫩滑妙齡鴿($58)

小菜當然唔少得 ~ 蜂蜜柚子蝦球($88)
蝦球飽滿彈牙,炸得金黄,色澤亮麗,香脆怡人,味道清新酸甜,而且柚子蜜有豐富營養及美容功效,完全係無得輸既菜式。

見隔離枱要了一個非常別緻嘅泡飯,我們也叫了一個 ~ 私房金黃球泡飯($68)
所謂"金黄球"係將圓形狀既飯炸至金黄,並放於鮮甜既魚湯內,用蠟燭燒熱盛載湯碗,並保持熱度,呈上客人面前,當整散金黄球時,混合魚湯內既粟米、蕃茄、蠶豆、肉碎、香葱,每食一口,都豐盛圓滿,食到飯焦時,那種煙韌口感,更是過癮。

最後是甜品 ~ 懷舊蛋散($30)
質感非常鬆脆,糖漿適量,甜度剛好。

名館每位侍應都有禮待客,勤快換碟,適當時候加茶,還會留意客人需要,好helpful。

今餐不但食得開心又滿足,有些菜式更令我兩口子覺得驚喜,例如 銀湖天鵝酥、私房金黃球泡飯,好想快D再來品嚐過。
銀湖天鵝酥
私房金黃球泡飯