2022-06-07
今日book咗去食西班牙菜,但係經歷就非常之不愉快。因為我係book 信用卡優惠嘅,咁佢哋淨係俾我睇嗰個Menu,咁當我想攞另外普通平時嗰份Menu嘅時候,個侍應就同我講話我一定要嗌信用卡嗰份Menu,並且唔可以Mix。佢嘅命令式口吻已經令我好唔舒服,安排嘅枱同隔籬枱客人嘅位置,係一個身位嘅距離都冇,非常之擠逼(睇吓相就明),安排嘅座位係喺上層嘅位置,嗰度啲人坐得非常之密,一啲都唔舒適嘅感覺,成餐飯就好似係一間酒吧裏邊食咁樣,一啲氣氛同情調都冇。當我嗌咗第一杯走嘅時候,等咗成15分鐘都未嚟,已經催左單成三次,嗰陣時我嘅朋友已經飲晒佢第一杯酒。喺我朋友話要嗌第二杯嘅時候,等咗好耐之後,有另外一個侍應嚟再問佢要唔要另外一個就杯酒,同佢講咗我哋已經落咗單之後,佢就留低個空嘅杯係我哋個枱面,其實我見到佢放咗喺側邊有成十幾支酒,侍應都有不然去為其他客人喺嗰度斟酒,但係偏偏個侍應就唔肯幫我哋,要特登打單落酒吧攞上嚟。我哋嗌咗個wine pairing,但係每上一道菜就要催佢攞相對應嘅wine俾我哋,其實Wine pairing 唔係你要自動自覺去幫我哋去 pair wine 咩?而且佢一個wait
而且佢一個waitress 話wine pairing 有嘅酒,又同另一人講嘅wine 唔一樣,俾左隻平d嘅,有欺騙之嫌
當我哋上個甜品嘅時候,又要催促佢攞杯酒過嚟,杯酒嚟到嘅時候個雪糕都已經溶晒。
其實我哋係有消費嘅客人,但係侍應嘅態度就非常之令人卻步,一間西餐廳可以因為要拼埋張枱,要客人食食下搬去另一張枱嘅,我覺得真係好唔要得。
最後,成張單17xx 加一肚氣