2021-11-10 993 瀏覽
「𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐜𝐞」,故名思義,氣氛相當濃厚嘅一個地方。呢度無論係環境或燈光,都俾到人一種好放鬆嘅感覺,不經不覺就會逗留咗幾個鐘,可能亦因為受到氛圍嘅影響,成個人即時都覺得舒暢,非常減壓。餐廳裝修以木同磚為主,樓底高,燈光偏柔和,中間有張大嘅樟木長餐枱,而旁邊嘅走廊邊座位上面都有放住一塊木,據聞係樹化石,有靜心嘅作用,全店佈置都相當溫暖🪵。呢度一入門口嘅右側已經可見擺放住唔同大小嘅頌鉢,其實係用嚟俾客人體驗「頌鉢飲食學」。頌鉢係近年相當流行,據聞頌鉢嘅聲音頻率可以幫助恢復並保持思想靈魂嘅「平衡」狀態。聲音可以係承載治癒同埋振興品質嘅能量容器,通過頌鉢係可以幫助你放鬆,並有助減輕壓力嘅,當你敲打頌鉢時所發出嘅聲音就代表當時嘅情緒。而「頌鉢飲食學」嘅意思就係萬物皆有能量,無生命嘅物件其實都有量子磁場,可以透過頌鉢將正能量輸送去食物同飲品裡面。體驗方法就係首先試吓飲品嘅原味,再將佢放入頌鉢嘅中心,諗住自己嘅心願,再用木敲頌鉢,同時用手感受震動,再拎返飲品出嚟品嚐,味道就會有所唔同。當日我想試試呢個玩法,都叫咗杯Americano,第一口飲時覺得相當苦澀,但當放完落頌鉢再試飲,竟

當日我想試試呢個玩法,都叫咗杯Americano,第一口飲時覺得相當苦澀,但當放完落頌鉢再試飲,竟然變得唔再得苦澀味,有非常香濃嘅咖啡香,即刻變得非常好飲,相當神奇,不過就唔知係個人心理作用定係真係有能量嘅加持haha,不過個人係相信的🤪。

另外亦有空靈鼓俾客人拎嚟玩,空靈鼓發出嘅聲音都好好聽,仲好貼心有埋本樂譜可以跟住啲數字嚟敲出唔同歌曲。好有趣。

🔸𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥. 𝐌𝐚𝐧𝐢𝐚 (𝐄𝐯𝐞𝐫𝐲𝐭𝐡𝐢𝐧𝐠) + (𝐇𝐚𝐦 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞)($𝟔𝟖):
佢有幾款Bagel可以選擇,而我食呢個時就相當狼狽,可能因為影咗幾分鐘相又掛住講嘢,佢好快就變得非常乾身同埋好難切開,切到上面嘅芝麻跌到周圍都係都未切到,最後食咗少少就放棄咗,反而裡面Ham n’ cheese 就幾好食,夠味又唔會過咸。
𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞

🔸𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞($𝟏𝟑𝟖):
朋友叫咗呢個Full House,整體上全部嘢都好食,正常發揮,包係Keto Focaccia,所以食落嘅味道幾特別。
𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

🔸𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮($𝟔𝟓):
蛋糕比例多,好滑同埋有淡淡嘅酒味+咖啡味,味道唔算好濃郁但係偏輕盈,食完都無咩覺得好罪惡感咁٩(ˊᗜˋ*)و♪! 地方太靚,日光射入嚟太好,嘆件cake都心曠神怡啲👍🏻
𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

🔸𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞($𝟓𝟎):
餐牌上太多種唔同類型嘅咖啡同茶等,所以都諗咗好耐⋯最後揀紅菜頭玫瑰Latte係無悔嘅選擇👍🏻顏色好夢幻之餘,店員都有問我會唔會唔想有太濃郁嘅紅菜頭味,幫我平衡返,結果相當唔錯,入口順滑,又有淡淡嘅玫瑰香,又健康又好飲,好喜歡☺️!
𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐬𝐞

🔸𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐑𝐨𝐬𝐞($𝟒𝟎):
佢呢度啲茶個名都好特別,朋友叫咗呢款有啲橙味同玫瑰味嘅花茶,味道清新之餘,仲好大壺( ˶˙ᵕ˙˶ )!

成個用餐體驗都係好有趣,環境又舒服,相當放鬆,餐廳嘅概念亦好好,食物飲品等都係健康之選,絕對洗滌到心靈💆🏻‍♀️,就算無特別信能量呢回事,亦都係一個好適合同朋友傾偈嘅地方😆。
2021-10-17
𝐕𝐢𝐛𝐞𝐬 𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐞
𝐃𝐞𝐯𝐢𝐥’𝐬 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 - 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
  • 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐑𝐨𝐨𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞,