2025-06-18
由於,N年前就有幫襯過佢喺北角嘅舊舖,甚至有follow fan page,所以知道佢哋喺上環重開,就去食返當年嘅味道。頭幾次係去食午飯,而佢上環哩間舖嘅中式飯係多咗幾款選擇(請睇相),可以配飯食嘅汁都多咗,我最初午市上去通常係食慢煮櫻花蝦燒肉餅飯配蜜桃咖哩汁,其次係慢煮燒豬扒飯,食多幾次後老闆就開始推介其他汁醬同新款嘅午飯比我,汁醬方面我個人喜歡蜜桃咖哩汁,令一個比較喜歡就好似係叫菠蘿梅子醬嘅汁,蜜桃同咖哩都好夾,真係會食到有個蜜桃味喺微辣嘅咖哩裡面滲出來,菠蘿梅子醬係有啲甜酸醬感覺,有啲似從前食燒鵝嗰種醬嘅味道,而其他兩個汁就比較辣,好似係有個叫紅茄,最辣好似係叫黑蒜汁...而午飯就最喜歡近期推出嘅瑞士汁慢煮花膠牛𦟌飯...當然花膠唔係花膠扒嘅厚度,但係個牛𦟌真係好食,令外個今期中湯都係好飲(好似係隔一排就會換一次,上次係五指毛桃淮山百合蓮子豬骨湯)。而16:00開始係Happy hour時段,適合我哩類飲酒人,有啤酒有清酒...都好似有High Ball供應,當然其他汽水都有,一面飲就可以叫啲串燒食,因為老闆講明自己唔係走日本風,所以串燒嘅味道都明顯唔係跟隨日式串燒嘅口味,當然串
而16:00開始係Happy hour時段,適合我哩類飲酒人,有啤酒有清酒...都好似有High Ball供應,當然其他汽水都有,一面飲就可以叫啲串燒食,因為老闆講明自己唔係走日本風,所以串燒嘅味道都明顯唔係跟隨日式串燒嘅口味,當然串燒嘅選項係同其他本地舖頭分別不大,但係切件同串上竹籤嘅手法、燒法可能有唔同,我個人感覺就有啲似10幾年前旺角、尖沙咀一啲小食檔口嘅味道,即係好味(價錢當然同當年無得比啦,舖租都唔同咗咧~),而通常都係食豬、牛脷、鰻魚、秋葵、雞皮餃子魚骹、掌中寶、風乾咸牛肉...有陣時會食下佢個花膠芝士撈烏冬或者素肉芝士撈烏冬。
而家香港乜都係靠輸入,但仍然食得出老闆係有心揀選一啲質素好,而又唔會令自己蝕大本嘅食材,亦食得出佢對客人嘅誠意。
要食到好味道當然要行多幾步,同付出合理價錢...可以比自己喺上環多一個食飯選擇,我會用隱蔽唻形容,而唔係隱世。
(因為係分好多次去食,一篇“論文”又只可以Upload 12張相嘅關係,其中有啲相片亦已經唔喺電話,所以有啲喺社交媒體網站嗰邊Download 返,質素構圖會有不一同唔齊。)