2022-10-27 460 瀏覽
無寫食評一年, 今次我真係忍唔住要講, 哩間食肆真係...好到不得了!先唔講嘢食好唔好味, 因為今次我推埋BB車去, 入餐廳前, 已經有2名店員招待我地,話樓上無咁嘈, 闊落D, 本身因為推住BB車, 費時搬上搬落, 點知店員話可以幫我係地下個層泊埋一邊先,咁又唔驅喎, 最多都係抱住BB上一樓啫.嘢食都係陣間先講, 我地食完野之後, 諗住揸返架車走, 臨走前多口問一問店員, 附近有冇幫BB換片既地方.因為出發黎西貢前已經做好資料, 附近應該得公立診所有得換片, 其餘要去球場更衣室換.點知店員非常熱心, 直頭比我地入地下個層既女洗手間換, 仲比埋條新枱布我地墊住個梳妝枱位.咁鑑於我係男仔唔方便既關係, 店員仲幫我確保女廁內係無人, 我地都唔好意思, 拿拿聲幫BB換左片先.好, 講返嘢食先, 因為西貢太多間海鮮坊, 所以預先問定朋友邊間好食又抵食2個大人加個BB, 都係叫個二人餐快靚正香蒜椒鹽墨魚 - 炸得剛剛好, 炸漿亦好薄, 墨魚肉好淋, 因為要睇住BB, 就算凍左, 都仲KEEP倒好淋身, 但就唔太覺有蒜香味, 不過食下食下, 係有少少咸既古法椒鹽鮑魚 - 雖然係跟人頭每位上一隻,
無寫食評一年, 今次我真係忍唔住要講, 哩間食肆真係...
好到不得了!
咁又唔驅喎, 最多都係抱住BB上一樓啫.

2個大人加個BB, 都係叫個二人餐快靚正
古法椒鹽鮑魚/香蒜椒鹽墨魚
古法椒鹽鮑魚 - 雖然係跟人頭每位上一隻, 原本無乜期待, 點知喜出望外, 個面椒鹽左, 鮑魚都仲係淋既, 各自唔會搶左大家既味道, 不過2隻真係少左D
特濃芝士焗龍蝦伊麵底
特濃之士焗龍蝦伊麵底 - 顧名思義, 真係特濃, 看似伊麵好少, 但2位食絕對夠晒, 因為都幾漏, 龍蝦肉多到, 我太太話食極都有, 叫我食D, 但其實我已經食唔少
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆 - 咪諗住佢平平無奇, 上枱後, 一望居然隻隻都大隻肥美, 全部炒到開晒口, 咬落去仲juicy有鮮味, 豉椒炒平時應該係偏咸或醬油味, 但哩碟係甜甜地, 更加突顯左蜆既鮮味

最尾會送一碟郊外油菜, 是日油菜係生菜, 有幾粒杞子伴下碟, 連蠔油都冇比, 咁諗住普通菜啫, 影都冇影, 留黎食唔飽先食, 點知菜都比倒驚喜人
咬落去非常清甜爽脆, 連我平時唔多食菜既, 都爭住食, 唔知係咪因為郊外地方, 來貨既菜係有機架呢
最尾BB開始唔耐煩, 拿拿聲上埋糖水就走人, 所以無特別品嘗碗紅荳沙, 印象只係D紅荳好大粒, 好似無起沙或者好淋之類
唔能夠話餐廳色香味俱全, 但服務、味道, 絕對係首選. (以上食評, 絕無誇張成份, 真的喜出望外)
2022-10-22
古法椒鹽鮑魚/香蒜椒鹽墨魚