餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
資訊:

轉工快要兩個月了,沒想到我的中環特集係咁難展開!其一原因係公司包飯,真係無乜機會出去食,其二係使用opensnap後,好多無特別感想的食店都post相了事…這間上海弄堂,原先我也只打算post相了事,但食完後實在忍唔住要寫返出黎俾其他人作參考!環境地點這間上海弄堂在上環九如坊附近,就在熱店九記牛腩和勝香園同一條街不遠處,但食店環境比前兩者好上不少,午市時段不擠人這點不說,食店環境也舒適得多,裝潢充滿中國風味,在炎炎夏天中冷氣也開得夠強勁!如果食物質素不差的話,會是一個很好的用餐選擇!(現在回想間店會咁少人,原來都預示左原因!)食物品評午市menu基本上午餐的優惠是多送一杯凍豆漿,來店前我已做過功課,看人推介排骨擔擔麵,自然選這個一試!凍豆漿 (跟餐送)這杯凍豆漿還不錯,豆味頗濃,較甜但蠻對口味,不錯喝!排骨擔擔麵 中辣 ($58 + 10%)份量不少的一碗擔擔麵,選了中辣,但個人覺得這個辣度只能屬微辣;這個麵是ok的,麵條彈牙,有麵香,配湯汁同吃,味道不錯;而湯汁也算可以,如能更香一點就沒挑剔了!到排骨了排骨送上來時,我已看出這塊排骨不是現炸的,而是放了好一段時間了…雖然無奈,但內心還

環境地點

食物品評

午市menu

凍豆漿 (跟餐送)
凍豆漿
這杯凍豆漿還不錯,豆味頗濃,較甜但蠻對口味,不錯喝!

排骨擔擔麵 中辣 ($58 + 10%)
排骨擔擔麵

排骨
排骨送上來時,我已看出這塊排骨不是現炸的,而是放了好一段時間了…雖然無奈,但內心還暗暗期望就算凍左可能唔會太差,結果是我錯了 = = … 心裡七上八下的咬了一口,立時得出一個結論:真係好耐無食過咁難食既排骨!!排骨完全唔熱,與室溫同溫,吃起來是又硬又油!因為塊扒已經在廚房攤左好耐,這是自然的事!好吧!那肉質呢?味道呢?亦係一d都唔掂!d肉又乾又柴,完全無肉汁,更係完全無肉味!係無味呀!真係無味呀!如果矇住眼咬下去,我可以斷定無人估到自已食緊既係炸排骨!!

呢個排骨真係超級唔掂!而拎得出呢碟野俾人食既店,我都真係覺得有heart極有限,好似當d客係傻瓜咁唔識食!老實講食到塊咁既排骨,都真係幾唔開心!直情有進退維谷之感:唔食,又嘥野又眼冤;食,零enjoy之餘,重無謂地令自己又肥一點,完全地唔值得!!總之就激氣啦!

對呢間店,唔想總結!我明白呢塊凍排骨可能只係一時之作,如果遇著現炸的可能也蠻不錯吃,但一間食店如果keep唔到自己既出品既話,都係有問題!總之,我只覺得今日個weekend lunch被ruin了!
題外話/補充資料: 食完後內心太不平衡了,忍唔住要返返中環永樂園食返個雙腸狗溝淡d,慰藉一下受創心靈!
2014-07-19
凍豆漿