2019-07-23 1386 瀏覽
我真係好鐘意食omakase!毫無煩惱,師傅幫你諗好,夠哂驚喜,只要乖乖坐低,野食直接送到你眼前。今日黎左呢間位於銅鑼灣高層日本🇯🇵師傅發辦慶祝。好高人氣好多明星藝人都黎打卡🤗個景仲好靚,可以一路望住師傅準備料理,一邊睇住個靚景,令人舒服。大家仲要去廁所參觀一下,都好高級好靚🤭🤭哈!今日有 杜師傅為我們烹調👨🏻‍🍳佢多年經驗仲係日本🇯🇵打滾過同經常去日本搜羅時令食材,而且每道菜都係佢精心設計,好有創意夠哂厲害。👍餐廳推出左最新菜單《夏日限定廚師發辦 SUSHI GIN》,真係好令我驚喜,可以話我食過最好味又最多野食最正既一次!😍竟然有17道菜式,而且好多都係好珍貴時令食材,超新鮮!前菜🍚🐟真鱸魚昆布漬鱸魚用左昆布漬調味,令到味道鮮點咸香,幾開胃。赤羽太,粒貝,鰹魚高湯燙霜 🐟呢款魚既味道本身淡味,加左鰹魚既濃湯加熱,令到魚鮮味帶出,再沾上木魚花醬汁,味道立即變得濃味。好好味!😍這個前菜簡直似一幅畫咁,放到好靚!😍分別係赤身紫蘇大根卷、琵琶湖稚鮎、唐揚本州沢蟹、魚子醬白海老鮪魚他他、熊本蕃茄要跟住個次序去食,編排得好好。先係魚子醬白海老鮪魚他他,師傅提醒要一啖放入口!嘩,口感層次非常豐富
我真係好鐘意食omakase!

大家仲要去廁所參觀一下,都好高級好靚🤭🤭哈!

竟然有17道菜式,而且好多都係好珍貴時令食材,超新鮮!

前菜🍚

🐟真鱸魚昆布漬
鱸魚用左昆布漬調味,令到味道鮮點咸香,幾開胃。

赤羽太,粒貝,鰹魚高湯燙霜 🐟

這個前菜簡直似一幅畫咁,放到好靚!😍
分別係

要跟住個次序去食,編排得好好。
先係魚子醬白海老鮪魚他他,師傅提醒要一啖放入口!嘩,口感層次非常豐富!
濃烈爽口既魚子醬,加上海蝦既爽口肉質同鮪魚既鮮味,好味到真係難以忘記!

赤身紫蘇大根卷 ,用左薑醋汁浸泡既蘿蔔絲,食落酸酸地,好醒胃!

條魚仔係 來自琵琶湖既稚鮎,同隻蟹就係來自本州,炸到好脆卜卜,好香脆😆

熊本蕃茄:非常鮮甜又多汁,好解膩呀!🍅

煮物

縞海老土佐酢啫喱:
呢個好特別,啫喱裡面有隻海老同放滿蝦籽,口感非常爽口蝦味又帶點酸甜,好開胃。

鮟鱇魚肝水雲酢:好多油脂甘香既魚肝,放入口既溶,食落有啲辣味,好正好惹味😋😋

呢個好靚,用左個罐仔放左 由蛋黃乳酪醬既渡蟹同放滿濃郁既蝦膏瀨尿蝦,味道好濃烈又鮮味,好鐘意呢道菜。

🍧象拔蚌、牡丹蝦、岩牡蠣 加上即刨既熊本蕃茄冰❄️食落非常清新夏日既感覺,配搭好創新又好match! 蕃茄真係好清甜,配上新鮮既海鮮,真係好味到極點!

縞鰺魚伴魚肝醬🐟深海池魚 質感甘香順滑 加上鹹香既縞鰺魚肝醬,味道更昇華!

平政魚伴柚子胡椒大根蓉:
用左平政魚包住左柚子蘿蔔蓉,食落酸酸地,好開胃!
火炙過既金目鲷,好多油脂,口感嫩滑肥。
仲有九州海螺🐚。

睇到呢個畫面真係流哂口水!
原隻既北海道紫海膽,真係好少咁樣食到!
好靚呀!😍😍😍加左啲拖羅蓉同三文魚籽,令到味道無咁膩,海膽真係超濃郁,好鮮甜又creamy !

食完之後再襯番粒威士忌蜜瓜,👍真係好解膩呀,好甜。

穴子凍、穴子八番卷、穴子天
係由海鰻製成既理料,三種口味,好有創意!

鮑魚白露筍松露煮
第一次食到北海道既鮑魚,口感好煙韌。本身無咩味,靠佢個白松露同白露筍調味!濃郁既白松露忌廉汁,好香滑。好鐘意個汁好creamy!😋

食左咁多肉,就輪到沙律,解一解油膩。
有未來粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、紅酒蕎頭
🥗🥬🍅🌽
個日本粟米真係好甜呀,一咬啲汁流哂出黎,好味。👍

之後就輪到壽司喇!🍣
先來:來自九洲大分剝皮魚伴魚肝醬,好滑溜呀好鮮味,加左魚肝醬,食落好香濃。

鰯魚卷🍙由沙丁魚薑蔥黃瓜🥒卷成,食落多種口味,好有層次,好清脆。

鯖魚棒:呢個幾特別,面頭一塊透明既昆布色裹鯖魚片,食落酸酸鹹鹹。
鮪魚腩,鮪魚筋😍😍😍😋😋係拖羅呀!!好正呀。真係超豐富魚油脂,好肥美,放入口即刻溶,真係太美味!有筋既拖羅就無咁膩,有嚼勁。

超多層既紫海膽壽司😱😱🤭🤭見住師傅係咁搭高啲海膽,真係好正。海水味濃烈又鮮甜,回味無窮呀!

之後就鮪魚中落骨湯:用黎幫左消化下。
落左滑溜溜感覺既蒓菜🥬又幾特別,清清地幾好飲。

食左咁耐,終於到左甜品喇!

竟然有三款甜品,好誇張🤣😱😱😍😍
蝦味蛋糕,日本蜜瓜 同炸紅豆蓉

想講一講個蛋糕,幾好味,食落真係有陣蝦既味,蛋糕無用麵粉,只用雞蛋製成,所以食落蛋味特別香。
再配埋杯咖啡酒,真係好香濃好襯呀!😍
成餐飯食得好開心,讚口不絕呀👍