2018-03-06 733 瀏覽
詠藜園經常係美食推薦到見到,首當其衝就一定係佢招牌擔擔麵,對京川菜頗感興趣既我想試左好耐!十二點幾到左,當時客人都未算多,但慢慢客流增加,不變既係每台都差唔多會叫招牌擔擔麵我特登為左佢而來,好期待!招牌擔擔麵叫左小辣但完全無辣味,唔叫辣可能仲無咁油添!食落完全食唔出有咩特別,麵質軟淋,個人偏向有口感既麵質,所以佢對我黎講淋左些少,失望。但可能係幼麵,質地滑,好易入口。湯底稠身、聞到香既花生味,但食落就無花生味,麵條淨係有少少鹹鹹地,唔知點解咁出名可能我抱太大期望,所以失望啦!雖然價錢平,但份量都相對少。醉豬手一放落黎,酒味係扑鼻而來,好濃酒香。不嬲對哩種似肥膏既食物無興趣,但係同伴建議下試左一舊,估唔到又唔差喎!食落豬皮彈牙,膠質好足,唔油膩之餘仲好似食緊骨膠原咁。不過就無咩肉,哩個正常既,但係聞到既酒香依然食唔出酒味,同埋偏鹹,我食一舊都覺得鹹。小籠包好似去到邊都想嗌,但真正好食既,真係好難揾即叫即蒸,等既時間較長,出到黎冒住煙,好似好吸引。食落就普通到一個點。皮唔厚,都算薄既;夾住都唔會穿,唔係因為佢皮整得啱啱好,只係因為入面淨係得個肉餡,可以講係完全無湯可言,似係食緊一塊皮同一舊

我特登為左佢而來,好期待!
招牌擔擔麵

招牌擔擔麵叫左小辣但完全無辣味,唔叫辣可能仲無咁油添!
但可能係幼麵,質地滑,好易入口。

可能我抱太大期望,所以失望啦!雖然價錢平,但份量都相對少。
醉豬手
醉豬手一放落黎,酒味係扑鼻而來,好濃酒香。
食落豬皮彈牙,膠質好足,唔油膩之餘仲好似食緊骨膠原咁。
鮮肉小籠包

小籠包好似去到邊都想嗌,但真正好食既,真係好難揾

即叫即蒸,等既時間較長,出到黎冒住煙,好似好吸引。
食落就普通到一個點。
皮唔厚,都算薄既;夾住都唔會穿,唔係因為佢皮整得啱啱好,只係因為入面淨係得個肉餡,可以講係完全無湯可言,似係食緊一塊皮同一舊肉,無湯令我感受唔到我係食緊小籠包。
仔細睇有見到蒸籠上面有湯汁以為好juicy,原因只係我諗多左

酸辣湯鍋巴
食完好似仲未夠飽,可能味道一般,唔滿足掛,就叫多左個酸辣湯鍋巴。
哩個份量就好足。
酸辣湯一筆起都見到唔少配料,木耳絲、粉絲、豆乾、豬皮同蛋絲,口感豐富,
酸辣湯味道適中,唔酸唔辣,都唔太油,其實算接受到,但唔會係好好飲,味蕾無被衝擊到。
鍋巴好似平時食開既米通,好脆口,本身我都唔太想試,但係食左一舊發覺同酸辣湯一齊食又幾夾,
沾左湯之後即食,有湯既小小酸而鍋巴仲脆,幾過癮,但始終係炸既,我都唔太敢食咁多。
不過,米通唔會食落成口油,可取

價錢同份量黎講,算係性價比高,但味道真係同想像既有落差,點解咁多人話好食既?
唔係太有要求既話,都有啲菜式可以試既,未至於入唔到口,
幾多分我就唔知點比,但就應該唔會再去食囉~
2018-03-05
酸辣湯鍋巴