2023-12-03 127 瀏覽
打邊爐要有個煲~ 煲底就黐住個爐~ 煲面就裝住湯底~ 至於湯底….. 清潤解燥得嚟打卡又靚嘅冬瓜盅湯底你又啱唔啱呢?天氣涼涼地,今次同朋友嚟咗✨煲底海鮮火鍋料理,嘩~ 一入去~成間舖周圍都貼滿Mirror嘅應援,睇嚟店主都係鏡粉喎😆!打開餐牌,都幾多嘢揀~ 最特別嘅係佢仲有廚師發辦,證明店家係對自己嘅食材好有信心、令客人享受到最優質同新鮮嘅食物!咁又講吓我哋食咗啲咩先~ 首先,梗係揀咗唔同嘅調味料先啦😆當中三款唔同口味嘅XO醬係最正!🍲竹笙花膠冬瓜盅鍋Wow!!! 非常打卡able🤭 冬瓜上面有半隻雞,雞上面係素翅~湯底以雞、花膠、紅棗、松茸等精心熬製而成,夠晒清甜滋補呀!🦑冰火魷魚(辣)呢個開胃菜都幾特別~ 冰凍魷魚加上惹味辣汁,製造出「冰火」效果!🫔花樣油條以新鮮蝦滑釀入油條再炸~ 脆卜卜就咁食又得,1秒索湯濕濕地又另一番滋味~ 夠晒香口我超鍾意食呀😁🐮潮牛(小)今日潮牛既精選部位係牛頸脊~ 係牛牛經常活動既部位之一,油花分佈平均,肉味較濃有咬口~💦爆汁四寶丸好似我咁鍾意食丸又多心嘅,叫四寶丸就啱晒啦,而且爆汁得好有創意! 🦐蝦丸配芝士漿,🦑墨魚丸配流沙蛋黃漿,🐔雞肉丸配花雕酒汁,

咁又講吓我哋食咗啲咩先~

🍲竹笙花膠冬瓜盅鍋
湯底以雞、花膠、紅棗、松茸等精心熬製而成,夠晒清甜滋補呀!

🫔花樣油條
以新鮮蝦滑釀入油條再炸~

🐮潮牛(小)
今日潮牛既精選部位係牛頸脊~
係牛牛經常活動既部位之一,油花分佈平均,肉味較濃有咬口~

💦爆汁四寶丸
好似我咁鍾意食丸又多心嘅,
叫四寶丸就啱晒啦,而且爆汁得好有創意! 🦐蝦丸配芝士漿,🦑墨魚丸配流沙蛋黃漿,🐔雞肉丸配花雕酒汁,🐷豬肉丸配juicy梅菜~ 全部都好味呀!

🦀自家製蟹皇包(半份)
呢個又係要推介下~ 好似食緊蟹粉小籠包咁~ 入口濃濃蟹黃味!
記得放湯5分鐘左右就食得~ 太耐就會散ga la!

🐷豬頸肉(半份)
呢朵咁靚嘅玫瑰花其實係豬頸肉嚟㗎!平時食豬頸肉會係厚切多,呢度特登做到闊身薄切,容易熟d又不失肉味~

🫖白桃烏龍茶
茶味較濃、帶淡淡的白桃味道~

一路望住鏡仔,一路打邊爐~ 鏡粉固然唔可以錯過~ 😜 就算唔係鏡粉、都唔可以錯過呢度既高質美食啦!
2023-11-08