2018-03-21 184 瀏覽
友人推介了一間高質日本居酒屋,仲有有多款新鮮同罕有既魚生,今次去開旺角附近就順道『拜會』一下! 我地一早已經book好枱,因為店鋪的座位唔多,所以建議大家訂定枱會穩陣!當日去仲有一枱熟客仔食得很盡興,又有美酒伴隨,非常熱鬧!點菜時,店員已經親自過黎為我地介紹當日的新鮮運到的魚生款式同海鮮!見到牆上的黑板寫咗好多陌生的日本魚類名稱,甚至一些罕見的魚生都應有盡有。食物的種類簡直是目不瑕給!串燒…生蠔…天婦羅…鍋物…魚生…蟹… 真係要花點功夫才能下單決定!首先店員送上小碟前菜-好奇的我,吃起來發現有少許魚味,魚乾仔…加酸酸甜甜的醬汁。挺開胃!食完才細問,這款魚叫鮟康魚乾,又長知識了!帆立貝兩件 - @$56赤貝 - @$48先講刺身,呢度帆立貝口感黏黏的,鮮甜香口,又大大粒咁肥美!赤具質地爽脆,入口彈牙!三文魚籽軍艦 - @$44/2岩鹽灸燒左口魚 - @$45/2牛油果手卷 - @$36/6粒魚籽軍艦粒粒魚籽都漲卜卜,爆出黎都特別甜,可見相當新鮮! 鹽燒左口魚就切得薄薄,燒出魚油的香味,有點爽口。牛油果手卷就普普通通,冇咩特別。牛舌 -@$68串燒雞腎 -@$28講到串燒真係造得非常

食完才細問,這款魚叫鮟康魚乾,又長知識了!
帆立貝兩件 - @$56
赤貝 - @$48
三文魚籽軍艦 - @$44/2
岩鹽灸燒左口魚 - @$45/2
牛油果手卷 - @$36/6粒
魚籽軍艦粒粒魚籽都
牛舌 -@$68
串燒雞腎 -@$28
講到串燒真係造得非常出色! 牛舌夠厚身,牛油香濃燒晒出黎!
而串燒雞賢用的是新鮮雞,也爽口彈牙!醃料同醬料非常香口絕配!
赤穗蠔 買四送一 @$48
問一問友人,覺得好唔好食,佢話『鮮味、肥美、爽口、多汁、厚肉、嫩口』! 再配搭醋香,突出生蠔鮮味!

蟹粥就唔冇咩特別,冇蟹味,得蟹棒,跟我預期的不一樣。不過我看見隔離枱的女子吃得很滋味呢!
2018-03-07