終於又等到出糧日啦🤣放工一於約埋同事出動去搵好野食😋。最近同事發現石門有間專門食海鮮嘅日式餐廳 - Sea Food Ghost 👻 首先個鋪頭名好攪笑,非常有卓頭🤣,餐廳位於石門站一出,京瑞廣場一期地下,沙中線開通左,係鑽石山搭過去都係17分鐘倒,非常方便快捷。餐廳門口擺放左一個1:1人咁大嘅機械人,好鬼搶眼,個個都同機械人影下相打下卡。餐廳地方好大,裝修簡潔,乾淨企理。睇睇餐牌:有手抓海鮮餐($298)火鍋海鮮餐($298)、同壽喜燒套餐($238)。先order一份壽喜燒套餐 - 先送上白飯🍚同粟米湯,套餐有一碟牛肉、一盤配料(蔬菜、豆腐、什菌、葛絲),一隻可生食日本雞蛋,一個壽喜燒鐵器,店員先將鐵器燒熱,再取一粒牛油(牛嘅脂肪)係熱鍋入邊燒熱,將牛油慢慢浸出,再放洋蔥,大蒜增加香氣,將牛肉慢慢放入鐵鍋內,翻兩翻即刻取出(類似鐵板燒做法)蘸入已發匀嘅蛋漿,牛肉質素非常好,入口即溶,非常香滑。食淨半碟牛咁上下,就放入湯底,滾起就放入其他配菜,再將淨餘牛肉放入鍋裏,就成平日食嘅壽喜燒賣相啦😆。我地再order一份手抓海鮮餐(醬料可配:新加坡黑胡椒、港式避風塘、泰式香辣、日本南瓜、蒜蓉

壽喜燒套餐

我地再order一份手抓海鮮餐(醬料可配:新加坡黑胡椒、港式避風塘、泰式香辣、日本南瓜、蒜蓉牛油),四款配料中我地選左避風塘中辣。
嘩,一個木製半月形嘅盤盛載住一大埋海鮮,面頭滿滿嘅炸蒜粒,翻開炸蒜,最突出一定係半隻開邊龍蝦🦞仲有一分為2嘅大蟹🦀、蝦、鮑魚、扇貝、翡翠螺、魷魚圈、大蝦、蜆等等..... 配料有好多炸蒜、三色椒、紫洋蔥、什菜同意粉,成個併盤真係份量十足。海鮮樣樣都好新鮮,最好食一定係龍蝦啦,啖啖肉;其次就係翡翠螺,夠晒大隻,肉質彈牙又有口感,非常鮮甜...
手抓海鮮餐

Seafood Ghost 👻 日式海鮮餐廳,食物質素好,海鮮夠新鮮,份量又夠多,套餐仲包一杯飲品用movenpick雪糕😋,真係忍唔住要推薦比鍾意食海鮮嘅嘅朋友😋。

壽喜燒套餐
手抓海鮮餐