2020-12-15 262 瀏覽
今日放工同女友約銅鑼灣見,行左陣街,就肚餓揾野食,行左去燈籠街覓食,最後見到間好似新開既居酒屋,裝修幾靚,所以就入左去,入面都幾多客人,但好彩啱好有位,唔洗等,見啲野食幾啱胃口,所以就決定食。我哋叫左沙律、辣酒煮凍花螺、伊比利亞豬、蟹盛御好燒、日本炒麵、蟹肉忌廉餅、白鱔,同埋兩杯威士忌Highball 。首先黎左兩個冷盤,沙律係個凍生蕃茄,係一個人份量,我哋share 黎食,酸酸甜甜,好開胃,唔錯;辣酒煮凍花螺,冷盤比想像中份量大,辣辣地甜甜地,食落好爽口,唔錯。食完冷盤就到正餐,首先黎左蟹肉忌廉餅,蟹肉同忌廉完美配搭,味道啱啱好,推介。跟住到伊比利亞豬,燒豬扒,上枱時望到個樣已為佢好乾,點知食落又煙煙韌韌,唔會好乾,味道仲要唔錯,好香豬扒味,推介。跟住再到白鱔,呢個價錢唔平架,所以本身期望係好大條好肥美,點知上到枱份量冇預期中大,味道係可以既,係多左啲小骨,要食得好小心。最後黎到蟹盛御好燒、同埋日本炒麵,蟹盛御好燒勁多蟹子,味道適中,唔錯。日本炒麵都好算大份,雖然炒得幾香,但可能已經去到尾聲,所以並冇覺得好好食,不過可試。

2020-11-22