餐廳: 萬豪中菜廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-05-22 491 瀏覽
呢段時期,任食點心已成為了大勢所趨,不論是高級餐館,抑或是五星級酒店中菜廳,也推出有今生無來世的超筍價點心放題。今次我要介紹既,係天際萬豪酒店的任食點心,地點是隔涉了一點,但$238食到你嘔,上網訂仲有七五折,遠一些也無妨吧~這類飲茶任點任食,其實除了點心,仲會有些小食供應的。一口氣來幾份,爽口的秋葵,冰鎮做法從來合適,尤其是炎炎天氣,受用無比。油炆筍也是我喜愛的東西,但這醬汁稍甜了一點。黃金脆豆腐一啖一口,令鍾意食香口嘢既我停不了口。接著是數之不盡的點心,由蒸點先說吧。蝦餃燒賣是必備項目,至少我要吃過這些才覺得像是飲茶。呢度既蝦餃漲卜卜好足料,燒賣飽滿企身,松露上素餃清新而不致過份淡口,喜歡的話配些XO醬仲正。還有山竹牛肉球,都唔知幾耐無食過。包點類有蜜汁叉燒包,包身軟熟,餡料香甜可口,始終要這類『裂開』的傳統款式,才是我的心水。腸粉叫左兩款,蝦腸及叉燒腸,我覺得皮太厚了,可以更好。煎腸粉就好好多,夠香口,沾上辣醬當然更惹味。另外的煎蘿蔔糕都係喇,有辣椒醬當堂好食十倍。其餘幾款煎炸嘢都做得幾好,春卷和腐皮卷香口可口,前者更加是沙嗲雞絲餡,十分特別。煙煙韌韌的咸水角,我也吞下了一整件。

腸粉叫左兩款,蝦腸及叉燒腸,我覺得皮太厚了,可以更好。
生怕吃不飽,再來幾盅盅頭飯,又北菇蒸雞又陳皮牛肉餅咁,但當中的鳳爪排骨飯才是最討喜。

其實佢仲有幾款粥同埋擔擔麵等供應,只是我沒有四個胃。