2018-08-23 1767 瀏覽
今晚同老死喺佢屋企附近度食飯,平時食開貴野ge佢,今後居然話要貼地啲想食下啲小菜,咁既然係佢屋企附近。我就梗係叫佢帶路搵啲地道啲嘅小菜食下啦!經過一排橫街小巷,之後就見到呢排生意好到不得了嘅小菜王!佢一連幾多個舖位,個個都爆滿,仲有啲師傅喺門口度開行過火係咁喺度炒小菜,都幾有氣勢!我哋嗱嗱臨喺室內嘅位置搵左一張細枱,之後就點咗兩個小菜同埋一支大啤!因為要送啤酒,所以兩個小菜都係較為香口嘅,首先就有一碟椒鹽九肚魚,外面脆卜卜,入面超級嫩滑,咋一聲成碟魚已經俾我哋清晒!另一碟係超級邪惡的黃金蝦。呢度嘅蝦係斷斤計,呢一碟就大概要$200左右,但係絕對值呢個價錢,因為蝦肉非常實浄鮮味,隻隻都唔細,係靚蝦嚟㗎!我哋仲嗌咗個"靚仔"嚟送蝦,因為始終係鹹蛋黃,齋食會太鹹。不過如果話要數呢度唔好嘅地方,就真係有太多小昆蟲啦,尤其是我呢個最怕四腳以上的小動物ge人嚟講,一邊食,對眼要一邊周"嗖"⋯⋯

椒鹽九肚魚

另一碟係超級邪惡的黃金蝦。
黃金蝦

椒鹽九肚魚