2019-05-09 1950 瀏覽
一講到食西班牙菜,就會令我諗起tapas & seafood paella今日食既呢間西班牙私房菜,實在令我忍唔住要同大家分享因為由頭盤到甜品,每一道菜都令我地好有驚喜,由頭讚到尾呢間餐廳有別於一般的西餐廳格局,很有家庭feel,不過燈光就暗左啲食食下有啲想訓覺🤣🤣我實在太唔浪漫了醃橄欖,餐前小食,從來呢個小食都唔係我碗飯,不過試左青色黑色各一粒,又唔錯喎,至少入到口,無想吐返出黎Tapa: Tomato Toast 蕃茄醬係自家製的,好香蒜味,係用新鮮蕃茄製的,所以好fresh,加左啲香草&蒜蓉,可以辟走蕃茄既菜腥味Tapas: Clams in Green Sauce呢個蜆係用左魚湯焗製的,所以好入味而且每一隻蜆都好脹卜卜,超好口感魚湯亦好濃味,全部都俾我飲清光Tapas: Grilled Cuttlefish with Green Allioli Espuma魷魚粒好爽口,又容易咬開,完全唔韌配上旁邊既生蒜醬,出乎意外之外地好食喎輕微的生蒜辣味,味道好夾Mushroom Soup雖然好細碗,但係超足料,每一啖都充滿著磨菇粒清一清味蕾再食主菜Seafood Paella呢個海鮮飯係

今日食既呢間西班牙私房菜,實在令我忍唔住要同大家分享
因為由頭盤到甜品,每一道菜都令我地好有驚喜,由頭讚到尾

食食下有啲想訓覺🤣🤣我實在太唔浪漫了

Tapa: Tomato Toast

Tapas: Clams in Green Sauce
呢個蜆係用左魚湯焗製的,所以好入味
而且每一隻蜆都好脹卜卜,超好口感
魚湯亦好濃味,全部都俾我飲清光

魷魚粒好爽口,又容易咬開,完全唔韌
配上旁邊既生蒜醬,出乎意外之外地好食喎
輕微的生蒜辣味,味道好夾

Mushroom Soup
雖然好細碗,但係超足料,每一啖都充滿著磨菇粒

清一清味蕾再食主菜

Seafood Paella
呢個海鮮飯係用左魚湯&蝦湯一齊焗製的,所以味道較為濃郁
而且焗到面頭有點飯焦,好香口
中間仲加左啲墨魚粒,有唔同既口感
如果覺得太濃味,可以加啲檸檬汁中和返

西班牙傳統甜品Catalonia Cream

仲有埋Tiramisu

Catalonia Cream超好食
係混合左檸檬、雞蛋、玉桂一齊做的,檸檬味道突出,有清新既感覺,真係好唔夠喉呀

2019-05-01