2021-04-28 154 瀏覽
媽咪成日話好食又一餐唔好成日一餐,食咩都冇所謂,但系我就唔系咁睇,人生得幾廿年,每一餐都系咁重要,食完食一餐就少一餐,所以每一餐我都想揀好食嘅嘢黎食,而今日我就嚟咗西環呢度食呢個每位價值$688嘅精選鐵板燒晚餐😁。餐廳內部唔算好大,但系裝修精緻,環境舒適,有一位女店員同男店員,男店員負責收錢,女店員主力服務顧客,態度極之良好。.沙律:兩款口味嘅沙律,一款係日式和風汁,另一款意式鳳梨汁,B仔就揀咗鳳梨汁,因為入餐廳嘅時候剛好見到佢用新鮮菠蘿🍍整汁嘅一幕,用得新鮮菠蘿整,感覺一定唔會差,而食落亦確實咗我嘅諗法,汁底味道天然清甜。前菜三點:三點為磯煮鮑魚、紅酒蕎頭及水雲,鮑魚爽口彈牙,蕎頭爽脆,水雲則類似蒟蒻麵,食落帶香甜醬油味。刺身三點:日本北海道帶子、深海池魚王及中拖羅,三者平分秋色,全部都幾高質,池魚魚脂味尤其濃郁,食每種海鮮之前記得先用伴碟嘅海草🌿同紫蘇葉清清口腔車海老配桔子醬:師傅一路燒,牛油味同黑胡椒香氣就一路相互連環衝擊住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鮮橙,內裡白嫩嘅海老非常肥厚,彈牙有咬口,而蝦頭方面,建議啜完蝦膏之後,可將蝦頭分件放入口中細細咀嚼,會食到蜂擁而出嘅濃濃蝦味。搭

沙律:

前菜三點:

刺身三點:

車海老配桔子醬:
師傅一路燒,牛油味同黑胡椒香氣就一路相互連環衝擊住我嘅鼻腔,令人垂涎欲滴。表面鮮橙,內裡白嫩嘅海老非常肥厚,彈牙有咬口,而蝦頭方面,建議啜完蝦膏之後,可將蝦頭分件放入口中細細咀嚼,會食到蜂擁而出嘅濃濃蝦味。搭配嘅桔子蛋黃醬亦係加分位之一,提味而不膩口。

銀鱈魚:
魚質細膩柔軟,外皮輕薄脆身,材料好,就係唔需要過多調味,輕輕一燒便是人間極品。
鵝肝:
表面焦黃濃香嘅豐腴鵝肝,質感溫潤綿滑,入口近乎即化,加上藍莓醬作調和,濃膩感平衡得當,好耐都未試過咁正嘅鵝肝,好感動。

壽司兩貫:
兩貫壽司分別為黑松露左口魚同新鮮熟蝦壽司🍣。前者魚脂豐腴,後者雖然質素都唔錯,不過彈牙口感就比先前嘅車海老配桔子醬略顯失色。

麵豉湯:
佢哋嘅麵豉湯係用鮮魚自家煲製嘅,魚味極為濃郁,同出面嘅粉感麵豉湯完全係兩碼子事。

櫻花蝦炒飯:
本身呢個炒飯係有埋牛肉嘅,不過由於朋友唔食牛,所以我哋就走牛,雖然冇咗牛肉,但係炒飯依然出色,雞蛋、紅蘿蔔、青椒、洋蔥及櫻花蝦,加上黑胡椒同海鹽,整個炒製過程香味撲鼻,而食落亦係層次豐富,米粒粒粒分明。

自家製甜品
店員話我哋知佢哋最出名嘅牛乳布丁今日賣晒,不過好在柚子雪芭都非常高質,味道清新香甜,不帶柚皮嘅微苦,而且雖然不含奶類成分,口感一依然絲滑,值得一讚。